Update

Akkoord over steun Griekenland kost Nederland 1 miljard

De ministers van Financiën van landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben vannacht in Brussel een overeenkomst bereikt over het verlenen van nieuwe financiële steun aan Griekenland. Dat krijgt de al eerder toegezegde noodsteun uitbetaald, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep.

Redactie
Enkele van de hoofdrolspelers vannacht in Brussel, vanaf links: ECB-president Draghi, Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras en diens Finse collega Jutta Urpilainen. Beeld ap
Enkele van de hoofdrolspelers vannacht in Brussel, vanaf links: ECB-president Draghi, Eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras en diens Finse collega Jutta Urpilainen.Beeld ap

Het land moet in ruil daarvoor zijn staatsschuld in 2020 hebben teruggebracht tot 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Eerder was overeengekomen dat de Griekse schuld in 2020 maximaal 120 procent van het bbp mocht bedragen.

Verslechterde situatie
Door de verslechterde economische situatie kon Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken. De Griekse staatsschuld bedraagt op dit moment 176 procent van het bbp. De lidstaten en het IMF zijn het eens geworden over een aantal maatregelen om de schuld houdbaar te maken op de lange termijn. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en wordt de looptijd van de leningen verlengd.

Ook is afgesproken dat in 2022 de staatsschuld 'substantieel lager' moet zijn dan 110 procent van het bbp. De eurolanden hebben zich bereid verklaard de rentes verder te verlagen als dat noodzakelijk mocht blijken.

Kosten voor Nederland
De kosten voor Nederland door het verzachten van een aantal maatregelen, zoals het verlagen van de rente op Griekse leningen en het doorsluizen van de winst die de ECB ontvangt op Griekse bonds, worden voor de komende 14 jaar becijferd op circa 70 miljoen per jaar, ofwel in totaal 1 miljard.

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onderstreepte dat de gestelde doelstellingen haalbaar zijn zonder dat landen (een deel van hun) leningen moeten kwijtschelden. Er was volgens de bewindsman brede weerstand tegen afschrijving op leningen onder de lidstaten. 'Als landen aan elkaar lenen, moet dat altijd worden terugbetaald.' Dijsselbloem erkende dat dat niet makkelijk zal zijn voor Griekenland.

Voorbehoud
Het nieuwe akkoord is onder parlementair voorbehoud. Verschillende landen willen eerst de goedkeuring krijgen van hun parlementen. Stemmen die allemaal in, dan zal Griekenland het eerste geld in december overgemaakt krijgen.

De landen hebben de termijnen die Athene in 2012 tegoed had, bij elkaar geveegd. Het gaat om 43,7 miljard euro, die worden uitbetaald in een grote termijn (34,4 miljard) in december en drie kleine termijnen in het eerste kwartaal van 2013.

Vertrouwen
De overeenkomst werd verwelkomd door Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank. Volgens hem zal de onzekerheid op de financiële markten dankzij het akkoord afnemen en het vertrouwen in Europa en Griekenland worden vergroot.

Meer over