Akkoord Georgië en Rusland

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Giorgi Bokeria, noemde de overeenstemming 'weliswaar geen doorbaak, maar wel een stap in de goede richting'. Foto EPA/Salvatore Di Nolfi Beeld
De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Giorgi Bokeria, noemde de overeenstemming 'weliswaar geen doorbaak, maar wel een stap in de goede richting'. Foto EPA/Salvatore Di Nolfi

GENÈVE - Russische en Georgische onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over de bewegingsvrijheid van de internationale waarnemers, die na de oorlog in augustus vorig jaar in Georgië zijn gestationeerd.

Afgesproken is dat deze waarnemers overal in Georgië en in de twee afgescheiden provincies, Abchazië en Zuid-Ossetië, mogen komen. De waarnemers handelen in opdracht van de Europese Unie, de VN en de OVSE.

Beide landen hebben ook afgesproken dat een 'hotline' wordt geïnstalleerd tussen Tbilisi en Moskou, en dat vertegenwoordigers van beide landen elkaar 'ten minste' wekelijks zullen ontmoeten.

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Giorgi Bokeria, noemde de overeenstemming 'weliswaar geen doorbaak, maar wel een stap in de goede richting'.

De Russische onderminister Grigori Karasin meent dat de afspraken 'incidenten in een zeer gevoelig gebied kunnen voorkomen'. (HET PAROOL)

Meer over