Ajaxvrouwen nog in de race voor titel

Terwijl de mannen de teleurstelling nog aan het verwerken zijn, doen de vrouwen van Ajax nog volop mee in de strijd om de titel. En ze kunnen óók de beker nog winnen. Voor Ajaxpionier Daphne Koster (35) is het een droomseizoen.

Annemarie Postma
Daphne Koster: 'Ik kan er niet tegen als anderen iets wel kunnen en ik niet.' Beeld Eva Plevier
Daphne Koster: 'Ik kan er niet tegen als anderen iets wel kunnen en ik niet.'Beeld Eva Plevier

Of het kampioenschap specialer is dan de beker winnen? Daar hoeft Daphne Koster niet lang over na te denken. Een heel seizoen strijden om de beste te zijn is toch anders dan die paar bekerwedstrijden. En dat is wat Koster graag is: de beste. "Ik kan er niet tegen als anderen iets wel kunnen en ik niet," zegt Koster in het verlaten clubhuis van De Toekomst.

Met drie punten voorsprong op FC Twente hebben de Ajaxvrouwen nog één overwinning nodig om het eerste kampioenschap sinds de oprichting van het team in 2012 veilig te stellen. Toen Ajax vier jaar geleden bekendmaakte dat het een vrouwenteam ging beginnen, vijf jaar na de oprichting van de eredivisie voor vrouwen, stonden ervaren speelsters en jonge talenten in de rij om het rood-witte shirt te dragen.

Geduld
Koster werd weggeplukt bij Telstar en routiniers Anouk Hoogendijk en Petra Hogewoning vulden de selectie aan. Ajax zou lachend kampioen worden, zeiden de kenners. Maar het geduld van de supporters werd aardig op de proef gesteld, al wonnen de Amsterdamse vrouwen in 2014 ten koste van PSV/FC Eindhoven de beker. Als de ploeg maandag wint van nummer twee, FC Twente, mogen de Ajaxvrouwen de schaal eindelijk omhoog houden. Het zou verdiend zijn, vindt Koster.

Twee jaar geleden werd Koster, toen 33, als eerste Nederlandse vrouwelijke voetballer op topniveau, zwanger. Ze zei meteen dat ze koste wat kost zou terugkeren op het hoogste niveau. Een opmerking die, na de eerste felicitaties, werd beantwoord met de nodige scepsis. "Dan merk je dat mensen dat niet verwachten. Dat in Nederland de cultuur over het algemeen nog is dat van vrouwen die een kind krijgen geen unieke prestatie meer wordt verwacht. En dan heb ik het niet alleen over vrouwen in de sport."

undefined

Titelstrijd
Ajax en FC Twente houden het spannend in de titelrace: Ajax won vrijdagavond tegen Telstar met 5-0, FC Twente maakte in Heerenveen FC Heerenveen ook in met 5-0. Met nog twee speelronden te gaan in de Eredivisie Vrouwen blijft het verschil tussen de koploper en nummer twee, Twente, dus drie punten. Maandag staan Ajax en Twente tegenover elkaar. Als Ajax wint, wordt het voor het eerst landskampioen. Wint Twente, dan is het koploper op basis van een veel beter doelsaldo.

Lees verder: 'Ik heb keihard gewerkt om terug te komen bij Ajax' [+]

Meer over