Update

Ajax in drie minuten voorbij FC Groningen

Ajax-speler Aras Ozbiliz (L) in duel met Nicklas Pedersen van FC Groningen. Foto Beeld anp
Ajax-speler Aras Ozbiliz (L) in duel met Nicklas Pedersen van FC Groningen. FotoBeeld anp

Op een middag dat de achterban zich solidair verklaarde met Johan Cruijff, worstelde Ajax in de eigen Arena met FC Groningen. Net als vorige week tegen Heracles Almelo had de thuisploeg de hulp van de doelman van de tegenstander nodig om het verschil te maken. Miralem Suljemani en Jan Vertonghen profiteerden vervolgens dankbaar: 2-0.

Ajax verkleinde de achterstand op kampioen FC Twente, dat gelijkspeelde tegen Roda JC (1-1), tot drie punten. ''We hebben dus weer in eigen hand of we tweede worden'', wist de winnende trainer Frank de Boer. ''Op de laatste speeldag komt FC Twente namelijk naar de Arena. De tweede plaats blijft de norm. Voor de titel zijn we namelijk afhankelijk van PSV.''

De acteurs van Ajax en FC Groningen voetbalden in een merkwaardige ambiance. Voor het eerst bekenden de supporters van de 29-voudig landskampioen massaal kleur in de machtsstrijd tussen Cruijff en de huidige leiding van Ajax. Ze maakten met vele spandoeken en spreekkoren duidelijk dat ze niets liever willen dan dat de voormalige nummer veertien het onmiddellijk voor het zeggen krijgt. 'Cruijff kom per direct onze trots redden', luidde één van de teksten op een dundoek.

Bij het ''ga staan als je voor Johan bent'', veerden zelfs de bedeesde supporters op de eretribune met enige regelmaat op van hun stoeltjes. De fans hadden ook een dringend advies voor Rik van den Boog, de algemeen directeur van Ajax. ''Rikkie rot op'', galmde het herhaaldelijk door de Arena.

De voetballers van de thuisploeg waren niet zo strijdvaardig. Ajax had grote moeite de goed georganiseerde defensie van de tegenstander in verlegenheid te brengen. FC Groningen hield bij balverlies alleen de eenzame spits Nicklas Pedersen voorin en bleef ook overeind omdat de thuisploeg slordig omsprong met de spaarzame kansjes die het kreeg.

De Boer bracht in de tweede helft Lorenzo Ebecilio voor Aras Özbiliz, maar zag hoe Vurnon Anita op de doellijn voorkwam dat de weer bijna fitte topschutter Tim Matavz een invalbeurt met een doelpunt bekroonde. ''Uitgerekend toen FC Goningen beter werd, sloegen we wel toe'', stelde De Boer die vergat te melden dat zijn ploeg net als vorige week tegen Heracles hulp kreeg van de vijandelijke doelman.

Brian van Loo, de vervanger van de geschorste Luciano da Silva, verliet in de 69ste minuut onnodig zijn doel, waarna Sulejmani kon profiteren (1-0). Jan Vertonghen zorgde drie minuten later voor grote opluchting: 2-0. ''Een terechte zege, maar we hadden voor rust moeten scoren'', besloot De Boer. (ANP)

Meer over