Update

Ajax heeft volste recht Deen terug te zetten naar Jong Ajax

ZEIST - Kenneth Perez heeft tevergeefs bij de arbitragecommissie van de KNVB geprobeerd een plek in de selectie van Marco van Basten af te dwingen. Op grond van artikel 6 in zijn contract mag Ajax hem laten trainen en spelen bij Jong Ajax.

Het was op 31 december 2007 in de middag. Perez zat in het vliegtuig op weg naar het Franse buitenhuis van zijn zaakwaarnemer Karsten Aabrink voor een korte vakantie. Aan de Middellandse Zee wilde het tweetal kort voor nieuwjaar vieren dat Perez voor de tweede keer in zijn carrière een contract ging ondertekenen bij Ajax. In 2006 kwam hij over van AZ en in 2007 zou hij PSV verruilen voor Ajax.

Perez was niet gelukkig in Eindhoven en hij had al vanaf november contact gehad met Martin van Geel. De toenmalige technisch directeur van Ajax dacht Perez goed te kunnen gebruiken, hij had ervoor gezorgd dat het nieuwe contract vanuit de Arena naar Frankrijk werd gefaxt. Perez ging bij Ajax weliswaar minder verdienen dan bij PSV, maar via een premiestelsel zou hij op een hoger salaris kunnen uitkomen.

Perez landde in het zuiden van Frankrijk. In het huis van Aabrink lag de fax van Ajax op hem te wachten. In een vloek en een zucht ondertekenden hij en Aabrink de verbintenis. Ze retourneerden de fax, de champagne kon vloeien. Perez en zijn door de Fifa beëdigde zaakwaarnemer hadden de kleine letters van het contract echter niet gelezen. Waar in zijn eerste arbeidsovereenkomst bij Ajax in 2006 het zogenaamde artikel 6 níet was opgenomen, stond dat wel in het contract dat op die laatste dag van 2007 naar Frankrijk werd gestuurd.

Het bewuste artikel stelt dat Perez als werknemer van Ajax kan worden ingezet tijdens wedstrijden en trainingen van het eerste én het tweede elftal. In januari van 2008 ondertekenden Perez en zijn zaakwaarnemer het contract nóg een keer zonder het goed te lezen. ''Je zou kunnen zeggen dat Perez naïef heeft gehandeld,'' zei Perez' advocaat Frank ter Huurne.

Hoewel het duidelijk is dat Perez in 2007 niet door Ajax werd teruggehaald om in Jong Ajax te spelen, wees de arbitragecommissie onder leiding van voorzitter mr Hijmans de vordering van Perez af. Dus toen de gisteravond ook aanwezige Van Basten de Deen twee weken geleden naar Jong Ajax verwees om de overvolle spelersgroep naar 'technische en tactische inzichten' af te slanken, was dat op grond van Perez' contract geoorloofd. Hijmans: ''De grens van goed werknemerschap is door Ajax in deze zaak wel benaderd, maar niet overschreden.''

''Het is heel dom van ons geweest dat we het contract niet goed hebben gelezen,'' zei Perez. ''En het doet ook pijn dat ik deze zaak heb verloren. Ik heb niets tegen Van Basten, maar ik vind het belachelijk dat Ajax me heeft teruggezet naar Jong Ajax. Maar de arbitragecommissie heeft geoordeeld en dat moet ik accepteren.''

Perez weet nog niet wat hij nu gaat doen. Hij heeft nog een contract van één seizoen. Vrijdag wordt hij 34 jaar. Hij heeft tot 31 augustus de tijd om een nieuwe club te vinden, al beseft hij dat dat niet eenvoudig zal zijn. ''Misschien kan ik met Ajax een oplossing vinden. Bij Jong Ajax blijven spelen heeft niet mijn voorkeur. Dat is hetzelfde als stoppen met mijn loopbaan. Maar ik ga me niet ziek melden en een gang naar de burgerrechter zie ik ook niet zitten.''

Henri van der Aat, de tijdelijke algemeen directeur van Ajax, was tevreden met de uitspraak. ''We wisten op grond van de inhoud van het contract van Perez dat we in ons recht stonden om hem naar Jong Ajax te sturen. We hebben na de beslissing van Van Basten een aantal keer met het kamp Perez gesproken over een oplossing, maar zij wilden niet ingaan op onze voorstellen. In plaats daarvan drongen ze aan op de arbitragecommissie. Als ze vóór 31 augustus een oplossing willen, zullen zíj een stap moeten zetten.'' (JOP VAN KEMPEN)

'Het is heel dom van ons geweest dat we het contract niet goed hebben gelezen,'' zei Perez. Foto ANP Beeld
'Het is heel dom van ons geweest dat we het contract niet goed hebben gelezen,'' zei Perez. Foto ANP
Meer over