Plus

Ajax-Feyenoord eregalerij: Vijf klassieke klassiekers

Ajax en Feyenoord spelen zondag in de Arena de 182ste klassieker. Ajax won 81 keer, Feyenoord 55 keer, maar de Rotterdammers ruiken de landstitel. Krijgt deze editie een plaatsje in de eregalerij der klassiekers?

Dick Sintenie
Met een imposante zweefduik maakt Ruud Geels een van zijn vijf treffers in de klassieker van 1 november 1975. Links Willem van Hanegem Beeld anp
Met een imposante zweefduik maakt Ruud Geels een van zijn vijf treffers in de klassieker van 1 november 1975. Links Willem van HanegemBeeld anp

Ajax-Feyenoord, 26 mei 1960 (5-1)
Nicolai Jørgensen en Kasper Dolberg, de Deense topscorers in dienst van respectievelijk Feyenoord en Ajax, herstelden de afgelopen weken van een blessure. Beide clubs hebben er alles aan gedaan om hun spitsen fit te krijgen.

Logisch, maar dat ook een gevierde doelpuntenmaker niet onmisbaar is in de klassieker, bleek in het voorjaar van 1960, toen Ajax en Feyenoord een beslissingswedstrijd moesten spelen om het kampioenschap van Nederland. De trefzekere Cees Groot (29 doelpunten) speelde dat seizoen alle wedstrijden voor Ajax, maar de finale moest hij missen vanwege een blessure.

Zijn vervanger was Wim Bleijenberg, bijgenaamd 'Kontje', vanwege zijn bonkige postuur. Bleijenberg, in zijn nadagen bij Ajax, was gespecialiseerd in koppen. Zelf zei hij daarover ooit in een interview: "Mijn benen zijn weleens zwak en mijn tenen buigen soms door, maar ik heb het gevoel dat er plaatijzer over mijn hersens is geschoven."

De spits stond op toen Ajax hem het hardst nodig had. Feyenoord nam een 1-0 voorsprong, maar door drie goals van Bleijenberg en twee van Sjaak Swart pakte Ajax de titel.

Ajax-Feyenoord, 1 november 1975 (6-0)
De dag waarop Ruud Geels uit een lichtmast kwam vallen. Althans, zo omschreef Willem van Hanegem de imposante zweefduik die de Ajaxspits maakte bij een van zijn vijf doelpunten. De puntgave voorzet was van Gerrie Mühren. Kopspecialist Geels torende hoog boven Van Ha­negem uit, die als aan de grond genageld bleef staan. Feyenoorddoelman Eddy Treijtel was kansloos op de steenharde kopbal.

Olympisch Stadion op 26 mei 1960. Grote vreugde bij de Amsterdammers, de spelers worden op de schouders genomen. Vlnr: Bleijenberg, Henk Groot, Feldmann, Cees Groot Beeld anp
Olympisch Stadion op 26 mei 1960. Grote vreugde bij de Amsterdammers, de spelers worden op de schouders genomen. Vlnr: Bleijenberg, Henk Groot, Feldmann, Cees GrootBeeld anp

Geels kreeg het met 65.000 toeschouwers gevulde Olympisch Stadion met vijf treffers aan zijn voeten. "Maar wat denk je?" keek Geels later in zijn biografie terug op zijn historische prestatie. "Ik maakte ook nog een zesde goal. Alleen werd die afgekeurd. Daar had ik enorm de smoor over in."

Geels scoorde in totaal elf keer in de klassiekers die hij speelde. De maker van de meeste goals in wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord is Sjaak Swart: hij scoorde er achttien.

Ajax-Feyenoord , 18 september 1983 (8-2)
Dat er doorgaans tamelijk veel gescoord wordt in de klassieker stemt Ajax in de aanloop naar de wedstrijd van morgen wellicht hoopvol. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt immers niet alleen zes punten, maar ook nog eens twaalf doelpunten.

Vier keer vielen er in de klassieker tien doelpunten of meer, de laatste keer in september 1983. Aan alles was te merken dat de jonkies van Ajax - onder wie Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman en Jesper Olsen - er alles aan gelegen was hun oud-ploeggenoot en leermeester Johan Cruijff, te laten zien wat ze waard waren.

Cruijff had een paar maanden eerder de gevoelige overstap gemaakt naar de ­vijand. Het Olympisch Stadion was die zondagmiddag het decor van een heroïsch gevecht in de stromende regen.

Feyenoord was zeker niet kansloos, maar verloor wél kansloos. Olsen was op het gladde veld ongrijpbaar en Van Basten bij momenten geniaal; hij scoorde drie maal. En Cruijff? Die gidste Feyenoord in het goudgele ­tenue dat jaar alsnog naar het kampioenschap.

Ajax-Feyenoord, 26 Oktober 1997 (4-0)
"Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen... Net geen tien," telde NOS-commentator Frank Snoeks mee tijdens het hoogstandje van Richard Witschge, die jonglerend met de bal bijna het halve speelveld overstak. Een impulsieve actie.

"Ik wil de mensen graag wat leuks bieden," zei Witschge. Het publiek in de Arena stond op de banken. Ajax leidde op dat moment met 4-0 tegen Feyenoord, in een seizoen dat de Amsterdamse club de eredivisie domineerde. Het was het post-Louis van Gaaltijdperk met Morten Olsen als trainer.

Marco van Basten scoorde in 1983 drie keer tegen het Feyenoord van Johan Cruijff Beeld anp
Marco van Basten scoorde in 1983 drie keer tegen het Feyenoord van Johan CruijffBeeld anp

Wát een elftal stond daar nog: met onder anderen de broertjes De Boer, Litmanen, Arveladze, Dani, Blind en Witschge. Ajax werd kampioen, met 89 punten, en scoorde 112 keer. Het hooghouden van Witschge wordt door veel Ajaxfans nog altijd genoemd als favoriet klassiekermoment. Net als het hakbaldoelpunt van Rafael van der Vaart tegen Feyenoord (2-0), op 30 november 2003.

Ajax-Feyenoord, 13 mei 2001 (3-4)
Kom mee! Kom mee! Onderweg naar het doel van Ajax keek Jon Dahl Tomasson in volle sprint even achterom en maande met een handbeweging nog enkele ploeggenoten mee naar voren. Niet dat dat nodig was: de speelhelft van Ajax was verlaten en Tomasson kon het klusje ook in zijn eentje wel klaren.

Jari Litmanen in duel met Kees van Wonderen op 26 oktober 1997 Beeld anp
Jari Litmanen in duel met Kees van Wonderen op 26 oktober 1997Beeld anp

Het doelpunt stond misschien wel symbool voor de wijze waarop Co Adriaanse trachtte de dolende topclub Ajax weer smoel te geven: aanvallend, risicovol maar ook naïef. De hattrick van Shota Arveladze ten spijt verloor Ajax in eigen stadion met 3-4 van Feyenoord, een zeldzaamheid.

De meest recente nederlaag van Ajax in de Arena in een eredivisiewedstrijd tegen Feyenoord dateert van bijna twaalf jaar geleden: op 28 augustus 2005 scoorden Dirk Kuijt en Salomon Kalou voor de Rotterdammers en maakte An­gelos Charisteas het enige Ajaxdoelpunt. In die twee seizoenen dat Feyenoord de klassieker won in Amsterdam werd PSV overigens met overmacht kampioen.

Shota Arveladze in duel met Ulrich van Gobbel (r) en De Haan op 13 mei 2001 Beeld anp
Shota Arveladze in duel met Ulrich van Gobbel (r) en De Haan op 13 mei 2001Beeld anp
Meer over