AIVD + puzzel = ?

Willem Schoonen

Makkelijker? Ja. Maar onderschat de AIVD-Kerstpuzzel nooit.

Carlo Verschoor is al begonnen. De 27-jarige Utrechtse wiskundige won de AIVD-Kerstpuzzel drie keer. Hij gaat er weer voor. En volgens Verschoor is de puzzel gemakkelijker dan vorig jaar.

Misschien was hij vorig jaar wel te moeilijk; er kwam een dip in het aantal inzendingen.

De kerstpuzzel die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst maakt, is een begrip onder puzzelfanaten sinds 2011. In dat jaar zette de AIVD zijn kerstpuzzel, die binnen de dienst al een traditie was, voor het eerst online. Er kwamen 27 inzendingen. Dat aantal groeide snel, naar 1250 in 2016. Vorig jaar waren er slechts 550 inzendingen. Hondsmoeilijk was die editie, zelfs voor Verschoor, die toen al tweevoudig winnaar was; vijf weken was hij bezig om hem op te lossen.

Puzzeltalent en doorzettingsvermogen

Hij oogt dit jaar dus gemakkelijker. Maar neem dat begrip niet te letterlijk. Wie lichtzinnig zijn oog laat gaan over de opgaven ziet cijfers, letters en abstracte figuren waarin geen logica te ontdekken valt en waarbij soms niet eens duidelijk is wat wordt gevraagd.

Maar je hoeft geen cryptoloog te zijn om hem op te lossen, bezweert de AIVD. Een beetje puzzeltalent en doorzettingsvermogen zijn genoeg. En tijd.

Om een indruk te geven, een van de makkelijk ogende opgaven is:

KERST = REKENEN + MET * TIEN - LETTERS

Welk getal hoort bij MINSTREEL?

Verschoor werkt in Utrecht nog aan zijn promotieonderzoek. Drie overwinningen hebben hem geen baan opgeleverd bij de AIVD. Zou hij ook niet willen. Hij maakt de puzzel voor de lol.

Meer over