Update

Airbus door de mangel in scheurtjeskwestie

Doric Asset Finance, de leasemaatschappij die het grootste aantal A380's beheert, heeft vandaag scherpe kritiek geuit op Airbus. De Europese vliegtuigfabrikant is tekortgeschoten in zijn communicatie rond scheurtjes in de vleugels van een aantal superjumbo's.

ANP/Redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De kritiek van Doric komt op het moment dat zowel Airbus als diens Amerikaanse concurrent Boeing kampt met kinderziektes bij zijn paradepaardjes. Bij Airbus is dat de A380, bij Boeing de 787 Dreamliner.

Doric regelde de financiering van 12 van de huidige 68 A380's die afgeleverd zijn. 'Airbus zou veel meer kunnen anticiperen, in plaats van hun ingenieurs steeds van alles te laten roepen', aldus directeur Mark Lapidus van Doric.

Veiligheid
Begin januari ontdekte Airbus haarscheurtjes in de vleugels van een aantal vliegtuigen, maar benadrukte ook dat de veiligheid niet in het geding is. Sindsdien heeft Airbus een aantal aanbevelingen gedaan. Aanvankelijk moesten alle superjumbo's die meer dan 1300 vluchten hadden gemaakt worden nagekeken, later gold die aanbeveling voor alle A380's die nu in gebruik zijn.

Nieuwe onderdelen
Lapidus verwacht dat er nog meer aanbevelingen zullen volgen. 'Het is zeker dat ze aanwijzingen zullen geven voor permanente reparaties. Waarschijnlijk betreft het de vervanging van beugels en steunen door nieuwe onderdelen, met een sterkere legering.'
Boeing maakte eerder deze maand bekend reparaties te moeten uitvoeren aan een aantal Dreamliners. Het bedrijf ontdekte tijdens de productie een montagefout aan de romp.

Volgens Boeing brengt het probleem de veiligheid van de vliegtuigen niet in gevaar. De onderneming kreeg tijdens de ontwikkelingsfase van de Dreamliner tegenslag op tegenslag te verduren. Het eerste exemplaar kon pas in september 2011 worden opgeleverd, ruim 3 jaar later dan gepland.

Meer over