Airbnb-fans op verkeerde been gezet

De gemeente Amsterdam is dit weekeinde overspoeld met boze reacties van gebruikers van Airbnb, een online marktplaats voor mensen die hun woning tijdelijk aanbieden. De opwinding ontstond na een bericht van technologiewebsite TheNextWeb.com, die meldde dat Amsterdam Airbnb wil verbieden.

Van een verslaggever
Screenshot van de website van Airbnb. Beeld
Screenshot van de website van Airbnb.

Het bericht was gebaseerd op een artikel in Het Parool van zaterdag over de jacht op illegale hotels. Hierin zei woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom van stadsdeel Centrum dat de gemeente zich 'ook zal richten op woningen die via websites als Airbnb en het gelijksoortige Wimdu worden verhuurd'.

De conclusie dat een verbod op til is, die werd overgenomen door talloze nieuwswebsites, is niet terecht, zegt Eikelboom. 'Natuurlijk willen we Airbnb niet verbieden; het is juist een goed initiatief. Waar wij jacht op maken, zijn mensen die zich als particulier voordoen, maar panden verhuren die onbewoond zijn en daarmee willens en wetens de wet overtreden.'

De marktplaatswebsites zullen alleen worden gebruikt om te bekijken of panden worden aangeboden waarvan het vermoeden bestaat dat er een illegaal hotel in is gevestigd, zegt Eikelboom.

Meer over