AH schuldig bevonden aan leeftijdsdicriminatie

Albert Heijn is schuldig bevonden aan leeftijds­discriminatie. Voor vacatures wordt vaak specifiek om studenten of scholieren gevraagd, terwijl dat niet altijd is toegestaan.

Eric Reijnen Rutten
null Beeld anp
Beeld anp

Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens. De zaak was aangespannen door Ieder1Gelijk, een bureau dat zich sterk maakt voor gelijke behandeling.

Het meende dat de supermarktketen zich op grote schaal en structureel schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie bij werving en selectie van personeel.

Directe aanleiding was een klacht over een vacature voor een caissière bij een Albert Heijn-winkel in Nijmegen waarvoor een scholier werd gevraagd.

Ook stond bij een andere vestiging in Nijmegen een bord met de volgende tekst: 'Ben je 16-17 jaar, vraag hier nu een sollicitatieformulier.'

Discriminatie, vindt Ieder1Gelijk.

Albert Heijn is het daar niet mee eens. De supermarktketen vindt dat voor de vacatures waar het om gaat specifiek naar scholieren of jongeren gevraagd kan worden, omdat de ervaring leert dat vooral die doelgroep op de banen solliciteert.

Daarbij staat het iedereen vrij te solliciteren en worden brieven 'zonder aandacht voor leeftijd' in behandeling genomen.

Maar het bedrijf trekt zich de klacht wel aan en zegt bereid te zijn op te nemen dat vacatures gelet op beloning, gebrek aan vooropleidingseisen en combineerbaarheid met studie of school, specifiek geschikt zijn voor scholieren en studenten.

Meer over