Agenten doodgeschoten bij piramides van Gizeh

Twee politieagenten van de eenheid die over toeristen waakt, zijn woensdag in Gizeh doodgeschoten niet ver van de beroemde piramides van die stad. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden dat de agenten zijn gedood door twee daders die op een motorfiets reden.

redactie
De piramides van Gizeh, tijdens een zonsverduistering in maart van dit jaar. Beeld EPA
De piramides van Gizeh, tijdens een zonsverduistering in maart van dit jaar.Beeld EPA

De schietpartij was slechts 30 meter van een controlepost van veiligheidsmensen op de weg naar de piramides.

Sinds de afzetting van president Morsi, in de zomer van2013, zijn bij aanslagen door diverse militante en islamitische groeperingen honderden agenten en soldaten gedood. Dit geweld beperkte zich aanvankelijk tot de Sinaï, maar is de laatste maanden steeds dichter bij de Egyptische hoofdstad Caïro genaderd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag raadt iedereen af om naar de Sinaï en de grens met Libië af te reizen. Voor de rest van Egypte geldt al geruime tijd 'verhoogde waakzaamheid'.

Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Egypte. Voor de val van het regime van president Hosni Mubarak in 2011 brachten toeristen zeker 350 miljoen euro per jaar in het laatje. In 2014 was dat nog slechts circa de helft van dat bedrag.

Om de staat schade te berokkenen vallen extremisten soms de toerismesector aan. Dat gebeurde onder meer met een bloedige aanval op bezoekers in 1997 in Luxor, in 2005 met bomaanslagen in Caïro en Sharm al-Sheikh en in 2006 met een aanslag in Dahab.

Terroristische aanslagen funest voor toerisme

Vakantiegangers zijn vaker doelwit van aanslagen. De lokale toeristenindustrie voelt de gevolgen, merkte Volkskrant-redacteur David Oranje die aanslagen in Marokko, Indonesië en Egypte op een rij zette.

Ebola-angst en terreur houden toerist niet lang thuis

Al die narigheid in de wereld - de toeristen zullen wel verstek laten gaan. Mis: de reisbranche maakt zich op om nieuwe records te breken, aldus Volkskrant-redacteuren Noël van Bemmel en Iñaki Oñorbe Genovesi

Meer over