Agent niet vervolgd voor neerschieten collega

Een agent die in februari per ongeluk een collega neerschoot op de A50 bij het knooppunt Hattemerbroek, wordt daarvoor niet vervolgd. De agent zag een silhouet van een man met een getrokken wapen en dacht dat dit een gewapende verdachte was.

null Beeld anp
Beeld anp

Andere agenten stonden in de vuurlinie van het silhouet en daarom dacht de agent dat zij in direct gevaar verkeerden. Daarom schoot hij gericht, zo meldde het Openbaar Ministerie (OM). De Rijksrecherche deed onderzoek naar het schietincident. De neergeschoten agent raakte ernstig gewond.

In de nacht van 15 op 16 februari surveilleerden twee politiewagens op de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle. De agenten vroegen informatie op over een auto en wilden naar aanleiding hiervan de wagen controleren. Dit gebeurde op een parkeerplaats langs de snelweg. De bestuurder werkte niet volledig mee en ging ervandoor. De agenten vermoedden dat de bestuurder een vuurwapen had. Dat bleek later overigens niet het geval.

De agenten zetten de achtervolging in en kregen daarbij hulp van collega's. De auto werd tot stoppen gedwongen en zes agenten stapten uit. Daar zag een van de agenten het silhouet van een collega aan voor de verdachte. 'Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat deze handelwijze gezien de omstandigheden ter plaatse niet onbegrijpelijk is', zo motiveerde het Openbaar Ministerie (OM) waarom het niet tot vervolging overgaat.

Meer over