Aftreden Duitse president niet uitgesloten

Na het unieke verzoek van de Duitse justitie gisteren om de president van het land te mogen vervolgen wegens corruptie, sluiten coalitiepartijen niet langer uit dat de president aftreedt.

ANP
Christian Wulff. Beeld afp
Christian Wulff.Beeld afp

Parlementsleden van regeringspartijen verwachten vandaag een verklaring van president Christian Wulff. Ze houden het voor mogelijk dat hij vertrekt om de schade te beperken. 'De bondspresident moet nu zijn knopen tellen', zegt Michael Grosse-Brömer (CDU). Zijn collega Michael Meister gaat ervan uit dat het parlement de strafvervolging toestaat. 'De vraag is dan of Christian Wulff gelooft daarmee te kunnen omgaan. Dat moet hij zelf beantwoorden.'

Snel vertrek
Het liberale FDP rekent ook op een snel vertrek. 'Ik geloof dat het nu wel genoeg is', zei een bestuurslid anoniem tegen krant Die Welt vanmorgen. FDP-prominent Heiner Grag zei tegen media: 'Ook uit respect voor het hoogste ambt moet Christian Wulff nu zijn consequenties trekken.'

Wulff (52) ligt al wekenlang onder vuur, omdat hij in zijn jaren als premier van deelstaat Nedersaksen voordeeltjes zou hebben aangenomen van mensen die daarvoor mogelijk een tegenprestatie verwachtten. Zo kreeg hij een goedkope hypotheeklening en nam hij gratis vakanties aan. Duitse journalisten ontdekten steeds meer verdachte omstandigheden.

Aanknopingspunten

Volgens het Openbaar Ministerie in Hannover bieden mediaberichten en documenten genoeg aanknopingspunten voor een eerste verdenking.

De christendemocraat Wulff is president sinds juni 2010.

Meer over