Plus

Afscheid Guus Verstraete in DeLaMar: 'Soms God, soms net Patton'

In het DeLaMar Theater hebben familie, vrienden en collega's donderdag afscheid genomen van regisseur Guus Verstraete: een dominante en luidruchtige tv-regisseur met een klein hartje.

Peter van Brummelen
De herdenking van Guus Verstraete, donderdag in het DeLaMar Beeld anp
De herdenking van Guus Verstraete, donderdag in het DeLaMarBeeld anp

Een paar jaar geleden reden Guus Verstraete en zijn vrouw Simone Kleinsma in Zuid-Frankrijk in hun cabrio tussen de lavendelvelden. Zij wilde hem een heel mooi nummer laten horen.

"Zet op, lekker hard," zei hij. En ja, hij vond het ook mooi. Zo mooi zelfs dat hij het meteen nog een keer wilde horen, nóg harder. En terwijl hij het gaspedaal dieper intrapte, zei Verstraete: "Godverdomme, dit moet je op mijn begrafenis draaien!"

Veel en veel eerder dan ze ooit had kunnen denken, voldoet Kleinsma aan het verzoek. Remember van Josh Groban is een nogal dramatisch lied, bombastisch en gevoelig tegelijk.

A-team
Het past bij Verstraete, die bij de herdenking in het met familie, vrienden en collega's gevulde DeLaMar luidruchtig en dominant wordt genoemd, maar vooral wordt herdacht als een lieve man met een klein hartje.

Vorige week overleed hij, 69 jaar oud, de tv-regisseur die volgens Joop van den Ende, bijna veertig jaar de amusementswereld bepaalde. "Tegen de buitenwereld zeiden we het niet, wel tegen elkaar: wij tweeën vormen het A-team."

"Tachtig procent van het tv-amusement kwam in die tijd uit Aalsmeer. Programma's trokken zeven tot acht miljoen kijkers. Maar Guus experimenteerde volop. Zo'n bestuurbare kraan of een steadycam: volkomen nieuw toen. Maar als hij in de wagen zat, had ik er alle vertrouwen in."

Het is een herdenking waar de Bond Tegen Het Vloeken héél zenuwachtig van zou worden. Verstraete smeet graag met krachttermen, memoreren diverse sprekers. "Godgloeiendegodverdegodver, er was niemand die dat zo lekker kon zeggen als jij."

Tien centimeter
Na zijn samenwerking met Van den Ende was Verstraete lang de vaste regisseur van Paul de Leeuw. Hevig geëmotioneerd vertelt die dat ze de bazige en eigenwijze Verstraete op de vloer God noemden, later ook wel Patton, naar de Amerikaanse generaal en ijzervreter. Op zijn beurt werd De Leeuw door de regisseur vaak 'de kleine roerganger' genoemd, maar sprak hij hem toch vooral aan met een eenvoudig 'Hé, pik.'

Als Verstraete vanuit de regiekamer de vloer opkwam, was het mis. Bij een uitzending met de Josti Band gebeurde het. "De dirigent was een nogal nerveus type. Guus vond dat een orgeltje tien centimeter naar links moest. Kon niet, zei de dirigent. Guus kwam naar beneden gestormd en brulde: "Dit is godverdomme wel televisie, ja'."

Dat orgeltje ging naar links dus. De Leeuw: "Hij weer naar boven. Door mijn microfoontje zei ik: "En bedankt, Guus, er zijn hier vijftig triangelbespelers volkomen in de war."

Lees ook: Guus Verstraete (1947-2017): vakman die sterren liet stralen

Meer over