Afpersingszaak rondom Hells Angel tijdelijk stilgelegd

De rechtbank laste een spoedzitting in vanwege een hoogopgelopen conflict over het verhoor van cruciale getuigen tegen de vermoede afpersers Harrie Stoeltie (Hells Angel), Donald Groen en hun medeverdachten. Het komt niet meer goed tussen de onderzoeksrechter en de advocaten in de grote afpersingszaak tegen de prominente Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie, diens vermoede criminele compagnon Donald Groen en hun medeverdachten.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

De sfeer was al lang gespannen, maar nu is de onmin om een getuigenverhoor zo hoog opgelopen dat de rechtbank de noodzaak voelde een extra zitting te houden, waarvoor één rechter heen en weer reisde vanaf haar buitenlandse vakantieadres. De kwestie in een notendop: mag de rechter-commissaris op eigen houtje en in beslotenheid de doorslaggevende getuige Remko van Lent en diens ex-vrouw verhoren, vanuit het team van raadslieden hooguit schriftelijk gevoed met vragen?

Van Lent en zijn vrouw hebben als enige beweerde slachtoffers zeer uitvoerig over de afpersing verteld (hun verklaringen tellen ruim achthonderd kantjes). Ze zaten in een beschermingsprogramma, maar zijn daar uitgegooid vanwege een ruzie met justitie. Ze zijn nog steeds niet door een rechter verhoord. De advocaten, die al bijna een jaar eisen dat ze de zelfverklaarde afpersingsslachtoffers snel aan een vragenvuur mogen onderwerpen, willen per se voorkomen dat de onderzoeksrechter de getuigen verhoort buiten hun aanwezigheid.

De raadsmannen willen de getuigen in persoon verhoren en met alle vrijheid vervolgvragen te stellen. De onderzoeksrechter wil de getuigen in zijn eentje ondervragen. Hij had in een e-mail vanaf zijn vakantieadres geëist dat de raadslieden uiterlijk vandaag hun vragen zouden inleveren. De rechtbank had de partijen eerder opgeroepen om 'hun beste beentje voor te zetten' om er in goede sfeer uit te komen, maar dat is, om het zacht uit te drukken, tot op heden niet gelukt.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over