AFM: bank strenger aanpakken

Voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Foto ANP Beeld
Voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Foto ANP

AMSTERDAM - Financiële instellingen moeten meer aan banden worden gelegd. Ook het vangnet voor banken moet worden versoberd. Dat schrijft voorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Het Financieele Dagblad.

Volgens Hoogervorst hebben de toezichthouders de financiële markt ten onrechte zoveel mogelijk als een gewone markt willen behandelen. Beleidsmakers 'versoepelden de regels uit angst dat financiële instellingen zich elders in de wereld zouden vestigen'.

Herstel van de economie is volgens Hoogervorst pas mogelijk als aanvaard wordt dat de financiële wereld een soort 'verzorgingsstaat' is. Net als bij sociale zekerheid is het de kunst om ongewenst gedrag te voorkomen: ''De financiële verzorgingsstaat moet worden versoberd zodat banken zoveel mogelijk op hun eigen blaren zitten als ze fouten maken''.

Hoogervorst uit ook kritiek op de hoge beloningen, die volgens hem ten onrechte worden afgedaan als een Angelsaksische afwijking: ''Ook in Nederland zijn zeer forse beloningen toegekend, terwijl de betrokken banken nu aan ernstige bloedarmoede lijden.''

De extreme beloningen leiden volgens Hoogervorst tot een algemene 'afkeer van de markteconomie'.

Het is volgens Hoogervorst 'economisch populisme' om te stellen dat marktwerking tot de crisis heeft geleid. De werkelijke oorzaak was het ''feit dat naïef vrijemarktdenken is toegepast op een sector waarin de tucht van de markt maar beperkt zijn werk kon doen.''

Hoogervorsts mening sluit aan op een advies van het Centraal Planbureau dat begin deze maand werd gepubliceerd. Het CPB stelde daarin dat de toezichthouders op het bankwezen veel meer macht moeten krijgen en dat banken onder een aparte, strenge faillissementswet moeten vallen. (HET PAROOL)

Meer over