AFC verrast ook TOP Oss in de beker

AFC heeft in de KNVB-beker opnieuw voor een stunt gezorgd door na profclub Telstar ook TOP Oss te verslaan. Yordi Teijsse maakte dinsdagavond de enige goal op de drijfnatte grasmat van het Olympisch Stadion.

Frank Hettinga
AFC viert de 1-0 tegen TOP Oss in de tweede ronde van de beker. Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
AFC viert de 1-0 tegen TOP Oss in de tweede ronde van de beker.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling

Als John Hinten dinsdagochtend bij het Olympisch Stadion arriveert, schrikt de stadionbeheerder zich kapot. Zijn veld staat door de regen vol plassen water. "Verdorie, heb ik net alles geprepareerd om het veld een beetje knap te krijgen: gemaaid en gedaan, lijnen gezet. Krijgen we dit."

AFC ontvangt TOP Oss voor het bekerduel op de historische grond, omdat het eigen Sportpark Goed Genoeg niet over een lichtinstallatie beschikt. Gelukkig voor de 56-jarige Hinten keurt scheidsrechter Jannick van der Laan de grasmat even voor 19.00 uur goed. Ook al is de miezerregen een constante gebleven.

Wachten op de godenzonen
De ene na de andere speler glijdt uit tijdens het uitverdedigen, wegdraaien of sprinten. Huseyin Dogan van Oss schuift na een duel zeker drie meter door. Vooral Oss, de nummer zes van de eerste divisie, creëert gevaarlijke kansen - mede doordat de bal in het water onverwachte capriolen uithaalt. Toch blijft de eerste helft doelpuntloos.

Hinten prikt tijdens de rust tegen beter weten in met een hooivork gaten in het veld. "Er is zo ontzettend veel regen gevallen," zegt hij als het waterballet weer is hervat. "Dat houd je niet tegen, joh. Echt niet. Het is wachten op de godenzonen. Tot ze boven de kraan dichtdraaien. Kijk, bij de Arena zit er een dak op. Kun je lekker doorballen. Maar goed, ik denk dat ze de wedstrijd zo wel uit kunnen spelen."

Fleecedekens en poncho's
Doorlopend laten de opgetrommelde AFC-jeugdelftallen van zich horen met liederen die normaal in de Arena voor Ajax worden gezongen. De wisselspelers van beide ploegen hebben zich niet in de dug-outs, maar op de tribune verzameld. Die van Oss zitten weggedoken onder fleecedekens. Die van AFC moeten het doen met plastic poncho's.

AFC, dat in de eerste ronde verrassend Telstar met 5-0 versloeg, kiest ervoor de hoge bal naar voren te pompen, in de hoop dat die een keer goed valt. Combineren is haast onmogelijk. En ja, in de 63ste minuut krijgt Oss een vrije trap niet weggewerkt. Yordi Teijsse kopt raak.

Beetje tijdrekken
De stadionspeaker wijst aanvankelijk Raily Ignacio als gelukkige aan. Hij gaat inderdaad voorop als heel het elftal bij de linker, maar ook bij de rechter cornervlag het doelpunt viert. De spits is "de dirigent van de 'goal celebration'," legt Yordi Teijsse later lachend uit. "We gingen even met z'n allen juichen, beetje tijdrekken, beetje gek doen."

Het lukt Oss niet een gelijkmaker te forceren. De ploeg eindigt het duel zelfs met tien man na rood voor Lorenzo Piqué. Oss-trainer Klaas Wels concludeert na afloop dat er op dit gras niet gespeeld had mogen worden.

"Het was een lastig veldje, inderdaad," zegt Teijsse. "Maar je weet dat de tegenstander daar ook last van heeft. Hoewel Oss gewend is om op betere velden te spelen. Misschien was het licht in ons voordeel."

Geen Ajax- of Feyenoord-uit
Het liefst treft Teijsse in december "op papier de minste ploeg van allemaal". Nee, geen Ajax- of Feyenoord-uit. "We willen nu zover mogelijk komen." Samen met tweelingbroer Kenny verrichtte hij bij FOX Sports de loting voor deze bekerronde. "We hebben toen goed geloot. Blijkt nu. We doen het met plezier nog een keer. Ze mogen ons altijd bellen."

En stadionbeheerder Hinten? Die hoopt op een nieuwe thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion. "Normaal is het een top veld, hoor. Echt niks mis mee."

Lees ook: AFC-tweeling Kenny en Yordi Teijsse: eeneiig, maar toch anders

Lion Kaak in duel met Kenny Teijsse van AFC. Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
Lion Kaak in duel met Kenny Teijsse van AFC.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over