Advocaten: alle acht verdachten Veen zondag vrij

Alle acht verdachten van de ongeregeldheden in Veen die nog vastzitten, komen uiterlijk zondag vrij. Advocaten hebben vrijdag gezegd dat de officier van justitie hun dat heeft beloofd bij de rechter-commissaris in Breda.

Een autowrak in Veen. Beeld ANP
Een autowrak in Veen.Beeld ANP

Van deze acht komen er vier uit Veen zelf. De anderen zijn afkomstig uit Wijk en Aalburg, Brakel en Den Bosch. Twee van de acht zijn minderjarig (17), de oudste is 35.

De politie pakte dinsdagochtend in totaal 101 mensen op, nadat zij de politie hadden bekogeld met zwaar vuurwerk en flessen. De overgrote meerderheid (83) werd donderdag al in vrijheid gesteld. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) is ook in een café geweld gepleegd tegen agenten.

Wijze van oppakken
Advocaten van de verdachten die vandaag moeten voorkomen, zetten bij de rechter-commissaris vooral hun vraagtekens bij de wijze van oppakken. Joost Dionisius zegt dat er voor de politie iemand oppakt een 'redelijk vermoeden van schuld' moet zijn. 'Dat was er niet, want iedereen is gewoon maar opgepakt. Ik zou willen dat de rechter-commissaris een signaal afgeeft dat deze werkwijze niet valt te billijken.'

Advocaat Marc Crombach vertegenwoordigt twee verdachten die niet buiten waren, maar alleen in de kroeg zaten. 'Ik heb ook geen reden om aan te nemen dat ze niet alleen maar rustig een biertje dronken.'

De rechter-commissaris beslist aan het eind van de middag of ook de laatste verdachten vrijkomen of niet.

Een uitgebrande auto in het plaatsje Veen Beeld ANP
Een uitgebrande auto in het plaatsje VeenBeeld ANP
Meer over