'Advocaat smokkelde post aan Holleeder binnen'

Advocaat Stijn Franken bezorgde zijn cliënt Willem Holleeder post in de extrabeveiligde gevangenis van Vught (EBI). Dat schrijft de Telegraaf. Daarmee zou Franken strenge regels hebben overtreden.

Maarten van Dun
Beeld uit 2014: links Stijn Franken, rechts Willem Holleeder. Beeld anp
Beeld uit 2014: links Stijn Franken, rechts Willem Holleeder.Beeld anp

De kwestie draait volgens de krant om twee brieven die in april vorig jaar al werden gevonden in de cel van Holleeder in de EBI. De recherche ontdekte de brieven tijdens een routinecontrole.

Toen zou zijn gebleken dat de brieven niet onderzocht waren door het controlesysteem van de gevangenis dat post voor gedetineerden moet checken.

Volgens de Telegraaf denkt justitie dat de brieven, afkomstig van de Turkse Sevda D., via de advocatenpost van Franken bij Holleeder zijn gekomen.

Advocatenpost mag door de gevangenis niet worden gecontroleerd, omdat een client vrijuit met zijn raadsman moet kunnen overleggen. Daarmee sjoemelen is voor advocaten een doodzonde, al komt het voor. Volgens De Telegraaf houdt justitie er rekening mee dat Holleeder op deze manier ook brieven verstuurde.

Justitie wil niet inhoudelijk reageren, maar er zou een brief onderweg zijn naar de Deken van Advocaten, die toezicht houdt op de beroepsgroep.

Waarom justitie nu pas de Deken op de hoogte zal stellen is onduidelijk. Of de kwestie met de brieven het enige is waarover justitie de Deken zal informeren of dat er meer speelt, is onbekend. Justitie vermoedde al langer dat Holleeder vanuit de gevangenis contact onderhield met de buitenwereld.

Heinekenontvoerder
Franken was ten tijde van de vondst nog de advocaat van Holleeder in de zaak waarin de Heinekenontvoerder wordt verdacht van betrokkenheid bij een handvol onderwereldmoorden. Later legde Franken de verdediging neer, omdat bleek dat hij ook al eens één van de getuigen tegen Holleeder had bijgestaan. Wel is hij nog de raadsman van Holleeder in een ontnemingszaak.

De vondst van de brieven in de cel van Holleeder staan genoteerd in het 100% Vandros-dossier, het onderzoek dat draait om de verdenking dat Holleeder vanuit de cel zou hebben geprobeerd zijn zussen en Peter R. de Vries iets aan te doen.

In de brieven die Sevda D., de weduwe van een eerder geliquideerde man, schreef naar Holleeder zou naar verluidt niets staan over misdrijven.

Zeer veel mensen proberen via de raadslieden in contact te komen met Holleeder, maar waarom nu juist de brieven van D. hun weg vonden naar Holleeder, is niet bekend. Overigens geeft Sevda D. tegen de recherche toe dat de brieven via Franken bij Holleeder terechtkwamen, zo schrijft de Telegraaf. Mogelijk gaat het daarbij om een groot aantal brieven.

Opgeklopt
Opvallend is dat de vondst van de brieven in het dossier al lang staat vermeld, maar dat het nu pas naar buiten komt. Volgens advocaat Sander Janssen, die de verdediging van Willem Holleeder overnam, is het nieuws over Franken 'enorm opgeklopt'.

"Het is zeer kwalijk dat een gerespecteerd jurist op deze manier wordt beschadigd. Als het inderdaad enkel gaat om de twee brieven die in april zijn gevonden, dan gaat het om een kwestie die al een jaar geleden bekend was. Dit is zo'n typisch Telegraaf-stuk, misschien is de komkommmertijd vroeg begonnen dit jaar."

Franken geniet onder vakgenoten veel respect. Hij staat juist bekend als een steile jurist, die voor cliënten juridisch het onderste uit de kan haalt.

Holleeder nam de erudiete raadsman in de arm na eerder te hebben gekozen voor de meer flamboyante Bram Moszkowicz en Jan Hein Kuijpers.

Lees ook: Astrid Holleeder: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt' en Sonja Holleeder: 'Ik moest tossen over de dood van mijn kinderen'

Willem Holleeder op een rechtbanktekening van juni vorig jaar. Beeld ANP
Willem Holleeder op een rechtbanktekening van juni vorig jaar.Beeld ANP

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over