Update

Advocaat: Mladic weet dat hij zal worden uitgeleverd

Ratko Mladic weet dat hij uitgeleverd wordt aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Dat heeft zijn advocaat Milos Saljic zaterdag gezegd. Wanneer de uitlevering zal plaatsvinden is nog niet bekend, maar 'hij zou graag eerst nog wat herstellen', aldus Saljic.

AP/Redactie
De advocaat van Mladic, Milos Saljic Beeld AP
De advocaat van Mladic, Milos SaljicBeeld AP

Mladic (69) zit momenteel vast in een Servische cel. Hij kan maandag al worden uitgeleverd als een rechter het beroep tegen zijn uitlevering afwijst. Volgens zijn verdediging en familie lijdt Mladic aan diverse kwalen. 'Hij is nogal verward', zei Saljic. 'Zijn gezondheid is niet verbeterd.'

Ultranationalisten hebben voor zondag een demonstratie tegen de arrestatie van Mladic gepland. De veiligheid in het land is daarom opgeschroefd.

Bloedvergieten
Volgens Saljic heeft Mladic zijn aanhangers opgeroepen geen geweld te gebruiken. 'Hij roept op om af te zien van bloedvergieten', zei de advocaat. 'Hij wil geen reden van onrust zijn.'

Mladic wordt onder meer verdacht van de genocide op zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995. Er wordt gevreesd dat ultranationalisten, die in Mladic nog altijd een oorlogsheld zien, in hun protestmars naar het parlementsgebouw in Belgrado zondag het geweld niet zullen schuwen.

Rechtzaak
Wanneer Mladic voor het Joegoslaviëtribunaal verschijnt zal hij tegenover hem een Duitse, een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse rechter krijgen. Het tribunaal heeft de 63-jarige Duitse rechter Christoph Flügge aangeduid als voorzitter in het proces. Flügge is in 2008 door VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon aangesteld als rechter bij het Joegoslaviëtribunaal. Naast hem krijgt Flügge de Nederlander Alphons Orie en de Zuid-Afrikaan Bakone Justice Moloto.

Orie was oorspronkelijk aangesteld als rechter in het proces tegen Radovan Karadzic, de vroegere kompaan van Mladic. Hij werd echter van de zaak gehaald omdat hij volgens de juridisch adviseur van Karadzic partijdig zou kunnen zijn. Orie was eerder al betrokken bij de veroordeling van andere Bosnische Serviërs.

Meer over