Update

Advocaat Korver verzoekt aanpassing beslagwet

Advocaat Richard Korver heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) verzocht met spoed een artikel van het Wetboek van Strafvordering aan te passen. Het gaat om het artikel dat beslag op geld of goederen van plegers of verdachten van misdrijven regelt.

ANP
Advocaat Richard Korver © anp Beeld
Advocaat Richard Korver © anp

Korver staat een grote groep ouders bij van kinderen die slachtoffer zijn geworden in de grote Amsterdamse zedenzaak. De raadsman had het Openbaar Ministerie (OM) onlangs beslag willen laten leggen op een schadevergoeding die hoofdverdachte Robert M. is toegekend.

Het OM liet weten dat de wet hiertoe geen mogelijkheid biedt. De schadevergoeding is M. toegekend nadat de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming had vastgesteld dat de verdachte bepaalde perioden ten onrechte onder cameratoezicht is gehouden tijdens zijn detentie.

Het OM heeft Korver erop gewezen dat de minister van Justitie (destijds CDA'er Ernst Hirsch Ballin) al begin jaren '90 van de vorige eeuw de Tweede Kamer heeft toegezegd de wet dusdanig aan te passen dat een dergelijk, zogeheten conservatoir beslag wel mogelijk zou worden.

Aan die toezegging is nooit gevolg gegeven, aldus Korver. Hij heeft staatssecretaris Teeven, die slachtofferzorg in zijn portefeuille heeft, dinsdag per brief verzocht de wetswijziging alsnog gestalte te geven.

Morgen vindt er in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp een pro-formazitting plaats in de zedenzaak. Het gaat daarbij om de zaken tegen Robert M. en diens levensgezel Richard van O. Verdachte M. heeft bekend dat hij 87 zeer jonge kinderen heeft misbruikt, onder meer op kinderdagverblijven waar hij jarenlang werkzaam is geweest.

Meer over