Advocaat gaat onderzoek bij Vattenfall leiden

Advocaat Christer Danielsson van het Noorse advocatenkantoor Frank Advokatbyrå gaat een onderzoek leiden naar geruchten over een geheime extra betaling aan topman Øystein Løseth van Vattenfall, ten tijde van de overname van het Nederlandse Nuon in 2009. Dat meldde een woordvoerder van het concern dinsdag.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Løseth was destijds bestuursvoorzitter van Nuon en zou volgens verschillende media miljoenen euro's extra hebben ontvangen toen Nuon werd overgenomen door het Noorse staatsbedrijf, onder meer van zakenbankiers die de deal begeleidden. Vattenfall meldde zaterdag al, na overleg en goedkeuring van Løseth, het onderzoek te gaan verrichten.

Vattenfall sprak in een persverklaring van 'onbevestigde geruchten over een aanvullende vergoeding' die al eerder circuleerden. Het bedrijf wil 'voor eens en voor altijd' duidelijk hebben of daar een kern van waarheid in zit. 'We willen dat iedereen er vertrouwen in heeft dat deze zaak grondig is onderzocht', aldus topbestuurder Lars Nordström.

Het onderzoek wordt 'zo snel als mogelijk' uitgevoerd, aldus een woordvoerder. Løseth gaf zelf aan een onderzoek te verwelkomen. Hij zei ten tijde van de overname alleen compensatie te hebben gehad in de vorm van salaris, bonus en pensioenbijdragen.

In Zweden is al maanden veel ophef over de Nuon-aankoop van 10 miljard euro. Staatsbedrijf Vattenfall, en daarmee de Zweedse belastingbetaler, maakte over de afgelopen 4 jaar miljarden euro's verlies op de deal. Daardoor moet het energieconcern nu flink besparen. De komende 2 jaar verdwijnen er circa 2500 banen bij Vattenfal, waarvan 400 in Zweden.

Meer over