Advies voor carnavalsvierders: hossen en thermokleding

Carnavalsvierders moeten zich matigen met alcoholgebruik en thermokleding dragen op straat. Verder doen carnavalsverenigingen er verstandig aan te zorgen voor warmtekanonnen in hostenten. Dat zijn adviezen die de GGD vandaag desgevraagd heeft gegeven aan carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo bij Duiven in Gelderland.

ANP/Redactie
De GGD raadt carnavalsvierders ook aan op straat in beweging te blijven. © ANP Beeld
De GGD raadt carnavalsvierders ook aan op straat in beweging te blijven. © ANP

De vereniging was bang dat de optocht op 20 februari moest worden afgelast nu de vrieskou lijkt aan te houden. Maar met goede maatregelen lijkt dat nog niet nodig, zo maakte de vereniging vandaag bekend.

De GGD raadt carnavalsvierders ook aan op straat in beweging te blijven. 'Hossen is dus een goede optie', aldus De Nathalzen. De vereniging geeft ook gehoor aan het advies om warme dranken te verstrekken aan bezoekers en zal tijdens de optocht honderden liters erwtensoep gratis uitdelen.

Verkleed als ijsbeer of panda
Veel Duitse carnavalsvierders gaan er kennelijk van uit dat het nog wel een paar weken blijft vriezen. Zij willen als ijsbeer, leeuw of panda verkleed gaan, waardoor zij ervan verzekerd zijn dat ze warm gekleed over straat gaan. Volgens de zakelijk leider van de vereniging van Keulse feestartikelenwinkels, Frank Schröder, worden er al 2 weken lang meer pluchen kostuums verkocht. Ook het kostuum van de bruine paashaas is voor veel Duitsers onweerstaanbaar. Schröder maakt overigens onderscheid tussen straatcarnaval en binnenfeesten. Feestelingen die vooral binnenblijven, trekken zich weinig van het weer aan en willen nog altijd graag als ziekenzuster, stewardess en politieagent verkleed gaan.

Meer over