Advies gezondheidsraad: PrEP voor risicogroepen hiv

Mensen die een groot risico lopen op hiv-infecties zouden preventief hiv-remmers moeten krijgen (PrEP). Dit stelt de Gezondheidsraad in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Jesse Beentjes
Reden voor de Gezondheidsraad om de minister van VWS te adviseren om PrEP als 'voorbehoedsmiddel' beschikbaar te stellen aan de risicogroepen Beeld Arjen Born
Reden voor de Gezondheidsraad om de minister van VWS te adviseren om PrEP als 'voorbehoedsmiddel' beschikbaar te stellen aan de risicogroepenBeeld Arjen Born

Een onderzoekscommissie, onder leiding van hoogleraar epidemiologie Roel Coutinho van de Gezondheidsraad, deed sinds begin 2017 onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van Pre-Expositie Profilaxe (PrEP), een voorzorgsmedicijn dat bescherming tegen hiv-infectie biedt.

Dit onderzoek werd gedaan in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Centraal in het onderzoek stond de vraag of PrEP beschouwd moet worden als essentiƫle zorg, die voor de doelgroep beschikbaar zou moeten zijn, en wat de gevolgen van invoering van PrEP voor de omvang van de hiv-epidemie en het optreden van soa's zou zijn.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv. Hoewel de hiv-epidemie de afgelopen jaren flink is ingedamd door hiv-remmers en preventie, komen er jaarlijks toch nog ongeveer 800 nieuwe hiv-diagnoses bij.

Doodsvonnis
De diagnose hiv betekent al lang niet meer een doodsvonnis, maar hiv is wel een ernstige chronische ziekte die zonder behandeling leidt tot aids, met mogelijk overlijden als gevolg.

Twee derde van het aantal besmettingen treedt op bij MSM: mannen die seks hebben met andere mannen.

Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijkt de grote doeltreffendheid van PrEP; zo noteerde een Frans-Canadees onderzoek zelfs een effectiviteit van 97 procent.

Dat wil zeggen: mannen die meededen aan het onderzoek en die 2 tot 24 uur voordat ze onveilige seks hadden PrEP slikten en dat daarna nog tot 2 dagen bleven doen, bleven voor 97 procent hiv-vrij.

Reden voor de Gezondheidsraad om de minister van VWS te adviseren om PrEP als 'voorbehoedsmiddel' beschikbaar te stellen aan de risicogroepen. Tot op heden is het medicijn al beschikbaar voor mensen die al besmet zijn met hiv.

Prijsdaling
Naast de grote effectiviteit van het medicijn noemt de raad ook de flinke prijsdaling. In 2015 kostte een maand PrEP-gebruik nog 536 euro per maand, terwijl dat begin dit jaar nog maar 48 euro was.

Volgens de Gezondheidsraad reden te meer om PrEP toegankelijk te maken voor de risicogroep, omdat de kosten van hiv-remmers na een infectie (veel) hoger zijn. Wel moeten mensen die PrEP gaan slikken begeleid worden, stelt de raad.

PrEP is vrij verkrijgbaar bij de apotheker, maar wordt dus nog niet vergoed door ziektekostenverzekeringen. Gemeente Amsterdam trok vorig jaar 375.000 euro uit voor de begeleiding van homomannen met een hoog risico op hiv-besmetting. Deze begeleiding bestaat uit regelmatige hiv- en soatests en controles van de nierfunctie, het laatste vanwege mogelijke bijwerkingen.

Aidsfonds - Soa Aids Nederland, het COC, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren juichen het advies van de Gezondheidsraad toe, en roepen dinsdag in een open brief in Het Parool minister Bruins van VWS op het advies per direct over te nemen.

Hiv-arts van het eerste uur Peter Reiss: 'Elke nieuwe infectie is er een te veel'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over