ADM-terrein moet worden ontruimd

Het einde komt in zicht voor de krakers die het ADM-terrein bezet houden. De rechter oordeelt dat de gemeente de kraak moet gaan beëindigen omdat de eigenaren nieuwe huurders hebben gevonden voor het perceel.

Ruben Koops
Inmiddels is op het enorme stuk grond in Westpoort een kunstenaarsdorp ontstaan waar gezinnen met kinderen wonen en festivals worden georganiseerd. Beeld Mats van Soolingen
Inmiddels is op het enorme stuk grond in Westpoort een kunstenaarsdorp ontstaan waar gezinnen met kinderen wonen en festivals worden georganiseerd.Beeld Mats van Soolingen

Dat staat in een uitspraak die de rechtbank dinsdag gepubliceerd heeft. Binnen zes weken moet het stadsbestuur van de rechter duidelijk maken wanneer de woongemeenschap moet verkassen. De strijd om het gebied speelt al decennia.

Inmiddels is op het enorme stuk grond in Westpoort, dat in 1997 is gekraakt, een kunstenaarsdorp ontstaan waar gezinnen met kinderen wonen en festivals worden georganiseerd. Ook zijn er tientallen Oost-Europese zwervers en verslaafden rondom het terrein neergestreken in oude caravans.

Belang niet groter
Maar de eigenaren van het gebied, nazaten van de in 2003 geliquideerde omstreden vastgoedmagnaat Bertus Lüske, hebben huurders gevonden voor het terrein en willen dat de gemeente de krakers sommeert te vertrekken.

Bergingsbedrijf Koole Maritiem B.V. wil grote delen van het terrein gaan gebruiken om schepen en droogdokken te repareren. Ook andere bedrijven als Damen Shipyards en scheepsreparatiebedrijf Braspenning hebben belangstelling.

De gemeente wilde het gebied niet ontruimen omdat het niet duidelijk was of deze huurders zich binnen afzienbare tijd zouden vestigen op het terrein. Er moet flink verbouwd worden voor het haveloze gebied weer in gebruik genomen kan worden.

Daarom stapte Chidda Vastgoed B.V., het vastgoedvehikel van de eigenaren, naar de rechter. En die heeft hen in het gelijk gesteld. Het belang van de krakers is volgens de rechter niet groter dan het belang van de eigenaar.

Dwangsom
De gemeente moet binnen zes weken een besluit nemen over het vertrek van de krakers. Het krijgt daarbij van de rechter de vrije hand of het de krakers een dwangsom wil opleggen, of dat het ontruiming in het vooruitzicht stelt. De bezetters van het gebied kunnen hiertegen overigens weer beroep aantekenen.

Ook de gemeente kan nog in beroep tegen het besluit, bij de Raad van State Volgens een zegsman wordt het vonnis momenteel bestudeerd. Eerder gaf de gemeente al aan dat de huurders die Chidda B.V. heeft aangedragen, passen binnen het bestemmingsplan.

De krakers spreken op hun Facebookgroep over 'Slecht nieuws' voor de culturele gemeenschap, zij beraden zich op vervolgstappen.

Chidda is blij. "De gemeente is op de vingers getikt en dat is een doorbraak. Dit is goed voor de werkgelegenheid en de economie, na 19 jaar kunnen we dit terrein eindelijk gaan ontwikkelen", aldus adviseur Niels Kooijman.

Lees ook: Strijd om ADM-terrein duurt voort: 'Om moedeloos van te worden'

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over