Plus

ADM'ers protesteren met gouden container

Met een enorme zeecontainer verpakt in goud papier demonstreerden ADM'ers maandag nog maar eens ­tegen de ontruiming van hun terrein voor de deur bij vastgoedbedrijf Chidda BV op de Middenweg in Oost.

Josien Wolthuizen
Een ingepakte zeecontainer stond op de Middenweg, een protestactie van de ADM'ers die moeten vertrekken Beeld Tammy van Nerum
Een ingepakte zeecontainer stond op de Middenweg, een protestactie van de ADM'ers die moeten vertrekkenBeeld Tammy van Nerum

De opgetrommelde pers was verzocht halverwege de middag te verzamelen voor de deur van Café Frankendael op de Middenweg. De oprichter van Chidda Vastgoed BV, de omstreden vastgoedhandelaar Bertus Lüske, werd er in 2003 voor de deur vermoord.

De actie blijkt later toch iets verderop plaats te hebben, voor de deur van het kantoor van Chidda, naast Vomar, dat nu wordt gerund door de erfgenamen van Lüske.

Een uur later dan gepland rijdt een oude Renaulttakelwagen onder luid gejuich van een groep demonstranten de stoep voor het kantoor op. De zeecontainer staat achterop, verpakt in goud papier met een grote rode strik eromheen. Aan de zijkant een bord met '€100.000.000' in grote zwate letters. ­­­

Kettingbeding
Met de actie protesteren de krakers tegen het besluit dat Chidda BV het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied na de ontruiming op 25 december mag verhuren aan Koole Maritiem BV, een scheepsrenovatie en -saneringsbedrijf. De gemeente zou een kettingbeding, dat is vastgelegd in de jaren zeventig, te ruim inter­preteren.

In dat kettingbeding staat dat het terrein, dat destijds voor een prikkie werd verkocht aan Chidda BV, alleen als scheepswerf mag dienen. De krakers vinden dat Koole Martitiem BV niet aan die omschrijving voldoet, ondanks dat tot aan de Raad van State is bepaald dat dat wel zo is.

Met de verhuur zou het terrein honderd miljoen euro meer waard zijn geworden, een 'cadeau van de gemeente aan Chidda BV', aldus de demonstranten.

Publiciteitsstunt
De zeecontainer verpakt als cadeau van honderd miljoen euro is 'een publiciteitsstunt', zegt woordvoerder Frans Doedel. "We gaan niks geks doen. Het is geen krakersdemonstratie zoals in de jaren tachtig gebeurde. Het is een publiciteitsstuntje. We hopen dat de gemeente eindelijk eens wakker wordt. De container nemen we straks netjes mee terug, we willen de buurt geen overlast bezorgen." De actie zorgt vooral voor verbaasde blikken van voorbijgangers.

Vanuit het kantoor van Chidda komt geen teken van leven. Of iemand van het bedrijf iets van de actie heeft meegekregen, is niet duidelijk.

Lees ook: Nieuwe voorwaarden ADM-groep: verbod op vuur en feest

Meer over