Activist moet grievende teksten op site verwijderen

Een activist uit Amsterdam moet de grievende teksten die hij publiceerde over een bestuurslid van de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël van zijn website verwijderen.

Patrick Meershoek
. Beeld anp
.Beeld anp

Als hij dat niet doet, moet hij per dag een dwangsom betalen van 1625 euro, met een maximum van een miljoen euro. Op zijn blog beschuldigde de schrijver het bestuurslid ervan de Holocaust te steunen en misdrijven te plegen tegen Joden.

De rechtbank oordeelde deze week dat de teksten dermate grievend en absurd zijn dat er geen beroep kan worden gedaan op de vrijheid van meningsuiting. In dit geval gaat de bescherming van de goede eer en naam van het slachtoffer voor.

Bedreigen en stalken
Het was niet de eerste keer dat de activist voor de rechter stond. In de afgelopen jaren werd de voormalige advocaat ter verantwoording geroepen wegens het beledigen, bedreigen en stalken van minister Jeanine Hennis van Defensie, presentator Jort Kelder en arabist Hans Jansen.

In 2011 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam de man tot veertig uur werkstraf voor het verspreiden van schadelijke teksten over Joden. Het Meldpunt Discriminatie Internet noemde de drie websites die de activist heeft de 'grootste bron van Jodenhaat' op het Nederlandse deel van het internet.

Psychiatrisch rapport
In 2013 besloot de rechtbank in Amsterdam de activist vrij te spreken van bedreiging en te ontslaan van alle rechtsvervolging. Op grond van twee psychiatrische rapporten concludeerde de rechter toen dat de man als ontoerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Zijn teksten zouden voor ieder weldenkend mens onzinnig zijn, aldus de rechtbank.

Meer over