Update

Acties voor Japan in Amsterdam en Amstelveen

In Amsterdam Buitenveldert woont een grote groep Japanners, net als in Amstelveen. Foto Peter Elenbaas Beeld
In Amsterdam Buitenveldert woont een grote groep Japanners, net als in Amstelveen. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De burgemeesters van Amstelveen, Amsterdam en Almere leggen vanmiddag een krans in het bloesempark in het Amsterdamse Bos. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amstelveen bekendgemaakt.

Met de kranslegging willen de burgemeesters de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan herdenken. In het park staan tweehonderd Japanse kersenbomen. De bomen werden in 2000 geschonken door de Japan Women's Club ter gelegenheid van vierhonderd jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. De kranslegging is om 15.30 uur.

De ramp in Japan leidt tot diverse initiatieven om de getroffenen te helpen. Zo zijn er plannen voor een benefietconcert en een voetbaltoernooi om geld in te zamelen.

In Amstelveen en de Amsterdamse wijk Buitenveldert wonen ongeveer vierduizend Japanners. De burgemeesters van Amstelveen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Almere boden eerder deze week de Japanse gemeenschap in hun regio hulp aan. Ook is er een plan om een rekeningnummer te openen voor de getroffenen.

Aardbeving van Kobe
Het idee om een benefietconcert te organiseren komt van Marten Tilstra en zijn Japanse vrouw. ''Zij woonde in 1995 in Kobe, waar toen door een aardbeving zesduizend mensen omkwamen. Ze kreeg dan ook een flashback toen ze de beelden vrijdag zag. Haar familie woont nog in Japan, ze zijn veilig. Maar we willen toch iets doen voor het land en voor de Japanners die in Amstelveen wonen.''

Het stel wil op korte termijn een concert houden met zowel Japanse als Nederlandse artiesten. ''We zijn allebei pianist en hebben een redelijk netwerk van klassieke musici.'' Overigens moet het evenement als het aan Tilstra ligt, een mix worden van diverse muziekstromingen. Hij is nog op zoek naar (bekende) artiesten die willen meewerken. Over de locatie en datum is hij in overleg met de gemeente.

In Amsterdam vindt zaterdag in de Oude Lutherse kerk op het Spui een stille inloop plaats voor de slachtoffers in Japan. Tussen drie uur en half zes kunnen mensen hier binnenlopen om bijvoorbeeld te bidden, te mediteren of een bloem te leggen. ''De onbeschrijfelijke gebeurtenissen in Japan raken ons allemaal. In onze machteloosheid en verwarring kunnen we toch iets doen'', aldus pastor Marieke Brouwer. De lutherse gemeenschap in de hoofdstad betuigde eerder al haar medeleven aan de drie lutherse kerken in Japan. (ANP)

Het programma van de kranslegging woensdagmiddag in het Kersenbloesempark in Amstelveen
(onder voorbehoud):
15.15 uur: Ontvangst voor het raadhuis, Laan Nieuwer-Amstel 1, Amstelveen.
15.30 uur: Welkomstwoord door Yvonne Meijers met aansluitend vertrek naar Kersenbloesempark in stille optocht.
15.40-15.45 uur: Kranslegging door de burgemeesters.

Meer over