Acryl vleugel spil in witwasschandaal

De Maleisische zakenman Jho Low gaf supermodel Miranda Kerr een vleugel uit Zeewolde. Die staat nu symbool voor een wereldwijd witwasschandaal.

Annemieke van Dongen
Peter Tol bouwt graag transparante vleugels, maar niet als het om witwassen gaat. Beeld Marco Okhuizen
Peter Tol bouwt graag transparante vleugels, maar niet als het om witwassen gaat.Beeld Marco Okhuizen

Als bouwer van peperdure piano’s heeft Peter Tol vaker onalledaagse klussen. Maar de doorzichtige vleugel die hij vier jaar geleden in de Californische badplaats Malibu afleverde bij topmodel Miranda Kerr zal hij niet snel vergeten. “Er moest een roze strik omheen en als zij hem uitpakte, moest de vleugel You’re Still the One spelen. Iemand had duidelijk iets goed te maken met dit cadeau.”

De gulle gever was de zakenman Jho Low, die ervan wordt verdacht miljarden te hebben weggesluisd uit een Maleisisch investeringsfonds. Dat wist Tol toen nog niet. “De deal ging via een tussenpersoon. Er zat veel druk op. Normaal kost het me negen maanden om een piano van acryl te bouwen, maar deze werd in oktober besteld en ik moest hem voor de kerst leveren.”

Muur afbreken

Op het moment van levering bij de villa van het model, schrok Tol zich rot. Zijn kunststuk moest buiten staan, op een terras. Met enkel een afdak. “Met pijn in mijn hart liet ik hem achter en adviseerde ze een muur te bouwen.”

Zo geschiedde, ontdekte The New York Times. In de kolossale witwaszaak rond de voortvluchtige Jho Low hebben de Amerikaanse autoriteiten de piano in beslag genomen. Om hem uit het huis van Kerr te krijgen, moet een stuk muur worden weggebroken. Of dat gebeurt, is onduidelijk: de kosten van de operatie zouden weleens hoger kunnen zijn dan de opbrengst.

De doorzichtige vleugel uit Zeewolde is zo het symbool geworden van een schandaal dat het voorstellingsvermogen te boven gaat. De zakenman kocht in 2014 nog meer in Nederland: bij scheepsbouwer Oceanco in Alblasserdam bestelde hij voor 250 miljoen dollar een jacht met bioscoopzaal en helikopterplatform. Met het geroofde geld zou hij verder een privévliegtuig hebben gekocht, meer dan tien huizen in New York, Californië en Londen en een schilderij van Picasso als cadeautje voor Leonardo DiCaprio.

Roze diamant

Tientallen miljoenen dollars van Maleisië gestolen geld waste hij volgens de Amerikaanse aanklager wit door Hollywoodfilms te financieren, waaronder The Wolf of Wall Street. Exorbitante bedragen gingen naar kunst en sieraden, waaronder een ketting met een 22 karaat roze diamant à 27,3 miljoen dollar voor de vrouw van de toenmalige Maleisische premier Najib Razak.

Het schandaal rond het door hem opgerichte staatsfonds kostte de premier dit voorjaar de kop. Drie dagen nadat hij was weggestemd, vond de politie in aan hem gerelateerde huizen 35 zakken geld, 25 zakken goud, 272 Hermèstassen en 423 horloges.

Ganzendons

Miranda Kerr werkt mee aan de inbeslagname van haar cadeau volgens The New York Times, zoals ze ook de juwelen heeft afgestaan die haar aanbidder haar gaf. Ze lijkt het instrument weinig te hebben bespeeld: in een filmpje van Vogue houdt ze het bij de Vlooienmars.

Wat Jho Low voor zijn cadeau betaalde, wil Tol niet zeggen. De prijs van zijn handgemaakte vleugels varieert van 150.000 euro tot meer dan een miljoen. “Sommigen willen er ganzendons in, anderen goud. Over zulke details kan ik niets zeggen, klanten laten me tekenen voor geheimhouding.”

De pianobouwer uit Flevoland vernam van een verslaggever van The New York Times hoe het zijn pronkstuk is vergaan en kan het allemaal nog niet bevatten. “Ik maak met plezier mooie dingen, maar dat wil ik niet doen van geld dat voor gewone Maleisiërs was bestemd. Daar ben ik enorm van geschrokken.”

Meer over