Achter het raam: Stoppen gaat zomaar niet

© anp Beeld
© anp

Morgen in Het Parool: deel 12 in de serie 'Achter het raam'. Daarin vertelt hoe 'Patricia' over haar eerste pogingen om te stoppen met haar werk op de Wallen.

'Het Prostitutie- en Gezondheidscentrum zou prostituees moeten helpen die willen stoppen met hun werk. De werkelijkheid is weerbarstiger.'

Patricia heeft het pas aan één collega verteld: ze wil stoppen als prostituee. En ze zou graag zien dat haar vriendin op de Wallen ook een nieuw leven begint. Patricia besluit om te onderzoeken wat ze moeten doen. Ze belt met P&G292; dat is het Prostitutie- en Gezondheidscentrum, een initiatief van de GGD en HVO-Querido, het maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Het wordt door de gemeente gesubsidieerd om onder meer het uitstapprogramma voor prostituees uit te voeren.

Tijdens het eerste gesprek krijgt Patricia niet meteen het gevoel dat ze wordt gesteund. Een urgentie voor een betaalbaar huis zit er niet in, de gemeente geeft die niet. En met een inschrijving voor een sociale huurwoning kan het toch al snel minimaal een jaar of tien duren. En aangezien Patricia en haar collega in een te duur huis wonen, komen ze ook niet in aanmerking voor een uitkering.

Maar de P&G292 heeft ook goed nieuws. 'De psycholoog zou eventueel wel kunnen, mits de maatschappelijk werker dat nodig acht.'

Dit is het twaalfde deel van een serie waarin prostituee 'Patricia' beschrijft hoe het er op de Wallen aan toegaan. Volgende week: vergelijkend warenonderzoek.

Reacties: patricia@parool.nl
Twitter: @patriciaperquin

Meer over