PlusNieuws

Aboutaleb gekozen tot ‘beste burgemeester van de wereld’

Ahmed Aboutaleb is verkozen tot ‘World Mayor 2021’. De jury noemt hem een ‘gepassioneerd verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit’. Hij deelt de prijs met de burgemeester van het Franse Grigny.

Peter Groenendijk
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb  is verkozen tot ‘World Mayor 2021'. Beeld ANP
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb is verkozen tot ‘World Mayor 2021'.Beeld ANP

De jury roemt onder meer Aboutalebs ‘toewijding om alle burgers als ‘Rotterdammers’ te behandelen, ongeacht hun afkomst of achtergrond’. “Hij is een van de langstzittende en meest gerespecteerde burgemeesters van Europa,” zegt Tann vom Hove, leider van de denktank die de prijs uitreikt. “Hij leidt de stad sinds 2009 met moed, geduld en menselijkheid. Gedurende zijn jaren als burgemeester heeft Aboutaleb zich altijd gedragen als de vader van een heel grote familie.”

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de City Mayors Foundation, een kleine denktank van onderzoekers en journalisten. Eerder ging de prijs onder meer naar de burgemeesters van Melbourne en Kaapstad.

Stevige kritiek

Aboutaleb, bezig aan zijn derde termijn als burgemeester, kreeg de afgelopen maanden juist enkele keren stevige kritiek. Bijvoorbeeld vanwege het Rotterdamse woonbeleid, waarvoor de stad zelfs werd gekapitteld door vijf rapporteurs van de Verenigde Naties. Zij stelden onder meer dat de sloop van de Tweebosbuurt, waar 530 sociale huurwoningen moeten plaatsmaken voor duurdere huizen, ‘mogelijk in strijd is met de mensenrechten’. Aboutaleb reageerde er fel op. “Ik ben geen burgemeester van een stad waar mensenrechten worden geschonden. Ik weiger dat te accepteren.”

Ook in de gemeenteraad klonk recent kritiek. De grootste partij in de raad, Leefbaar Rotterdam, haalde afgelopen donderdag nog uit naar de burgemeester, die ontbrak tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Maar het lijkt de populariteit van Aboutaleb bij de meeste Rotterdammers niet aan te tasten. Wie met hem de straat opgaat, moet regelmatig stilhouden voor mensen die een selfie met hem willen. Toen anderhalf jaar geleden de vraag speelde of hij door zou gaan voor een derde termijn, bleek uit polls dat ruim 80 procent van de bevolking na tien jaar nog positief over hem was. Het contrast met zijn entree in de stad, in 2009, is gigantisch: toen klonk er nog volop kritiek op zijn benoeming, vanwege zijn verleden in Amsterdam, zijn PvdA-achtergrond en zijn Marokkaanse afkomst.

Een van Aboutalebs gaven is om op momenten waarop de samenleving geschokt is, bij een groot deel van de samenleving de juiste snaar te raken. Dat bleek dit jaar nog na de ernstige ongeregeldheden op de Beijerlandselaan. Aboutaleb liet de volgende ochtend, tussen de beschadigde winkels, een filmpje van zichzelf maken waarin hij de relschoppers en hun ouders direct toesprak. “Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed?,” zei hij, in de camera kijkend.

Het deed denken aan zijn uitspraken na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, zes jaar geleden. “Als je het hier niet ziet zitten, mag ik het zo zeggen: rot toch op,” zei hij toen onder meer. Ook die uitspraak leverde hem grote bijval op.

Beschermen

Bij het aanvaarden van zijn derde ambtstermijn, begin dit jaar, legde Aboutaleb in een brief aan de bevolking de nadruk op het vertrouwen dat burgers in de overheid moeten kunnen hebben. “We beseffen weer waar we als lokale overheid van zijn,” schreef hij. “We zijn er om diensten te leveren aan burgers, en om hen te beschermen.” Hij zei zich ervan bewust te zijn geworden dat veel mensen die rol nu missen.

Hoe het anders kan, liet Rotterdam onlangs zien door als eerste gemeente de schulden over te nemen van slachtoffers van de Toeslagenaffaire, omdat een landelijke regeling te lang uitblijft. Zijn inzet voor de vele Oost-Europese arbeidsmigranten in de stad die worden uitgebuit, moet ook in dat licht worden bezien: omdat een landelijke aanpak op zich laat wachten, is Rotterdam een eigen actieplan begonnen. Aboutaleb in zijn brief aan alle Rotterdammers, begin dit jaar: ‘Zo kan deze fascinerende stad een geweldige voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om bevorderen en herstel van vertrouwen.’

Meer over