Abortusklinieken van Casa ernstig in de problemen

De overheid moet meer doen om de problemen bij de abortusklinieken van Casa aan te pakken. "Voor mijn part neemt minister Schippers de leiding over bij Casa en reorganiseert het," zegt Leo Querido, directeur van abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht.

Malika Sevil
Casa aan de Sarphatistraat Beeld Geert Broertjes
Casa aan de SarphatistraatBeeld Geert Broertjes

Casa, dat de helft van de abortussen in Nederland voor zijn rekening nam, is ernstig in problemen gekomen na een gedeeltelijk faillissement en een reorganisatie. Bestuursvoorzitter Ron Leenders heeft zondag zijn functie neergelegd. De klinieken in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zijn open, maar zien veel minder vrouwen dan voorheen.

Andere klinieken als het Vrelinghuis vangen al maanden vrouwen op die niet bij Casa terecht kunnen. Om dit aan te kunnen, maken ze langere dagen en zetten ze meer ok-teams in.

Gesubsidieerde zorg
"Het is druk, maar het gaat," zegt Querido daarover. "Maar het is hap-snap-beleid. Als we morgen horen dat de Casa-klinieken sluiten, dan kunnen we dingen anders organiseren. Maar nu weten we helemaal niet hoe het verder gaat en hoe lang het duurt. We ploeteren door."

De overheid zou volgens hem de touwtjes strakkerin handen moeten nemen. "Het is gesubsidieerde zorg. Dan zou de overheid ook een actievere houding mogen hebben. Als een groentewinkel failliet gaat, dan grijpt de bank ook in."

De voorzitter van de raad van toezicht van Casa, Ton Horn, meldt dat sinds maandag de klinieken Amsterdam, Rotterdam en Maastricht weer meer vrouwen opvangen. Voor een behandeling bij negen tot bijna dertien weken zwangerschap draait Casa op 75 procent van de capaciteit.

Doorverwezen
Bij zwangerschappen vanaf dertien weken tot zeventien weken kunnen vrouwen volgens ingewijden nog altijd niet in Amsterdam terecht. De artsen die deze behandelingen kunnen uitvoeren, zijn ontslagen of zelf weggegaan.

Vrouwen die ver in de zwangerschap zitten (tot uiterlijk 22 weken) worden bij alle Casa-klinieken doorverwezen. "De klinieken draaien weer. We hopen dat die percentages snel hoger worden," zegt Horn.

Casa is deze week in gesprek met kandidaten voor de opvolging van de vertrokken topman Leenders.

Lees ook: Chaos heeft abortusklinieken van Casa in zijn greep

Meer over