Update

ABN Amro verhult namen 'belastingontwijkers'

ABN Amro helpt klanten via dochterondernemingen in het buitenland om af te schermen dat ze eigenaar zijn van vennootschappen in belastingparadijzen. Dat hebben Trouw en het Financieele Dagblad (FD) maandag gemeld op basis van de Panama Papers die zij in bezit hebben.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn, zogeheten nominee shareholders. Zo treedt het ABN AMRO-bedrijf Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.

ABN Amro is de enige grote Nederlandse financiële instelling die nominee shareholdership nog aanbiedt. Zowel Rabobank als ING zeggen er jaren geleden mee te zijn gestopt. Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is het toegstaan om de diensten aan te bieden, mits banken de plaatselijke wetten en regels volgen van de vennootschappen waarvan zij de eigenaren afschermen.

Regulier
Een woordvoerder van ABN liet weten dat alle activiteiten van de bank ,,regulier en gereguleerd" zijn. De betreffende vennootschappen zijn volgens de woordvoerder voor klanten opgezet en voldoen altijd aan lokale en internationale wet- en regelgeving.

De bank kan zich geenszins vinden in de suggesties die zijn gewekt. ,,ABN werkt nooit mee aan belastingontduiking", benadrukte de woordvoerder.

Meerstadt
Vorige week dook de naam van ABN-commissaris Bert Meerstadt op in de Panama Papers, die na die onthulling per direct terugtrad. Topman Gerrit Zalm zei toen de feiten achter het vertrek van zijn commissaris niet te kennen, maar benadrukte dat de bank zich aan de wet houdt.

Dat Meerstadt in de Panama Papers voorkomt, wilde volgens hem niet zeggen dat de bank er ook bij betrokken is. ,,Wij zetten geen buitenlandse structuren op voor klanten", zo liet hij optekenen.

Meer over