Update

Abbas: Palestijnse Lente is begonnen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is, na zijn bezoek aan de Verenigde Naties, vandaag vreugdevol onthaald in Ramallah door duizenden Palestijnen. Hij zei tijdens een toespraak voor de menigte dat 'in navolging van de Arabische Lente, die de Arabische wereld heeft getransformeerd, nu ook de Palestijnse Lente is begonnen'.

Redactie
En Palestijnse jongen viert de terugkeer van president Abbas in Ramallah. Beeld REUTERS
En Palestijnse jongen viert de terugkeer van president Abbas in Ramallah.Beeld REUTERS

Abbas zei ook dat hij niet van plan is opnieuw te gaan onderhandelen over vrede in het Midden-Oosten. Hij zei dat eerst een volledig einde moet komen aan de bouw van Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied.

Kort na de toespraak van Abbas riep het kwartet voor het vredesproces in het Midden-Oosten op om Israël en de Palestijnen binnen 4 weken bijeen te brengen om een agenda voor vredesbesprekingen op te stellen. Het kwartet (Verenigde Naties, Europese Unie, Verenigde Staten en Rusland) wil dat de twee partijen binnen 3 maanden met alomvattende voorstellen komen over de veiligheid en elkaars grondgebied. Binnen een half jaar zou belangrijke vooruitgang moeten zijn geboekt. Daarover zou op een internationale conferentie in Moskou moeten worden gesproken.

De ultrarechtse Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, zei vandaag voor de radio dat zijn land welwillend moet reageren op het voorstel van het kwartet. 'Het bevat een zeer positief punt, het beginnen van onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf', aldus Lieberman. Zijn premier, Benjamin Netanyahu, riep de Palestijnen op zonder voorwaarden vooraf plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

De 76-jarige president diende vrijdag in New York een verzoek in voor een VN-lidmaatschap voor de Palestijnen. De populariteit van Abbas is omhoog geschoten na zijn toespraak bij de VN. Zijn speech werd door tienduizenden Palestijnen op pleinen op de hele Westelijke Jordaanoever bekeken op grote televisieschermen.

Meer over