Update

Abbas komt alsnog naar Nederland

Minister Uri Rosenthal (L) van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto ANP Beeld
Minister Uri Rosenthal (L) van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto ANP

RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal nog dit jaar een bezoek brengen aan Nederland. Aanvankelijk zou hij vorig jaar juni langskomen, op uitnodiging van de Nederlandse regering. Maar dat ging vanwege de val van het kabinet niet door.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft de uitnodiging dinsdag herbevestigd. Hij deed dat tijdens een ontmoeting met de president in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. ''Hij neemt de uitnodiging graag aan'', zei Rosenthal na afloop van het gesprek. Een precieze datum voor het bezoek moet nog worden gezocht.

Volgens Rosenthal is het van belang om ''een van de grote spelers op het toneel'' in het Midden-Oosten in Nederland te ontvangen. In een evenwichtige benadering van het Israëlisch-Palestijnse conflict is het bovendien belangrijk om ook de betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit te versterken, aldus de minister.

PVV-leider Geert Wilders stelde in een reactie dat hij hoopt dat het bezoek van Abbas weer niet doorgaat. Wilders ziet het nut van de reis niet in en vindt dat Abbas beter naar Jordanië kan gaan, omdat dat ''Palestina is en dat een zinvolle reis voor hem'' is.

Volgens Rosenthal is het aan de Nederlandse regering om te bepalen wie ze uitnodigt. Hij heeft dit niet besproken met de leider van de PVV, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt maar het buitenlandbeleid niet steunt.

Erger nog dan het bezoek van Abbas vindt Wilders de ''knullige'' analyse van Rosenthal dat er een verbinding is tussen het Israëlisch-Palestijnse conflict en de politieke onrust in Arabische landen. Volgens de PVV-voorman spreekt de minister daarmee onzin. De onrust in de Arabische wereld komt volgens Wilders door de ''puinhopen in de Arabische wereld''. De Israëlische minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken, met wie Wilders een goede band heeft, deed deze week een soortgelijke uitspraak. (ANP)

Meer over