Plus

Aartsrivalen over Ajax: 'Wat een niveau'

Gejuich in steden waar de Ajax-haat groot is. Complimenten op sociale media, vreugde in appgroepen. Is heel het land plots voor de Amsterdammers? Aartsrivalen aan het woord. 'Ik hoopte op een heel groot pak slaag, maar fucking hell: wat een niveau!

Niels Klaasen
null Beeld anp
Beeld anp

Hij zat er helemaal klaar voor, thuis op de bank. Ras-Hagenees en ADO Den Haag-fan John van Zweden had wel zin in om te zien hoe Ajax zou afgaan in Turijn. De Europese zegetocht had nu wel lang genoeg geduurd. Verlies voor Ajax is voor een aanhanger van een van de rivalen soms net zo lekker als zelf winnen.

Een kwestie van voetbal-leedvermaak: "Ik hoopte op een heel groot pak slaag, dat ze met 6-1 naar huis gespeeld zouden worden ofzo. Maar dan ga je kijken, en fucking hell: wat een niveau! Ik mag het niet zeggen natuurlijk, maar wat heb ik zitten genieten gisteravond. Die jonge gassies spelen zo vrij, geen poespas, zitten niet onder de tatoeages. Zo'n De Ligt die de Italianen naar huis kopt, daar krijg je kippenvel van."

Bekering
De wonderbaarlijke bekering van Van Zweden dinsdagavond op Twitter ('Ik krijg het bijna m'n strot niet uit, maar dit is wel een heel goede prestatie.') wekte grote verbazing bij zijn volgers, die de behanghandelaar kennen als iemand die niet te beroerd is om af te geven op '020'.

De afkeer van Ajax zit zo ongeveer standaard in de pap tijdens de voetbalopvoeding bij gezinnen in Utrecht, Den Haag, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat dan als die 'arrogante kwallenclub' - Van Zweden: "Zo noem ik ze ja, het is gewoon een griezelclub' - plots de sterren van de hemel speelt, Europese topclubs over de knie legt? Dan strijden clubliefde, Ajax-haat en nationaal chauvinisme om voorrang.

John van Zweden Beeld anp
John van ZwedenBeeld anp

In de hofstad werd dinsdagavond in een paar cafés in het centrum luid gejuicht toen Ajax de winnende treffer maakte, daaromheen gerelativeerd met teksten als 'als een Nederlandse club wint, tja, dan is dat toch mooi'.

In Eindhoven stopte de PSV supportersvereniging iets eerder met vergaderen. "D'r zeiden wel een paar van ons: we kunnen nu afronden, dan kunnen we die wedstrijd kijken'', vertelt Michael Deelen, medewerker van de vereniging.

Eenmaal thuis zag Deelen hoe Ajax een van de topfavorieten voor de eindzege uit het toernooi speelde. "Dan spring ik niet van de bank, maar als voetballiefhebber deed me dat wel goed, ja."

In Wormer, waar 's lands bekendste Vitesse-fan en schrijver/columnist Marcel van Roosmalen woont, werd ook gejuicht voor de Amsterdammers. Van Roosmalen: "Als Nederlander moet je hier gewoon van genieten. Dat is het toch alsof het Nederlands Elftal speelt? Het is echt heel provinciaal als je dit succes niet gunt. Een beetje bizar, ook."

Lelijke dingen
In Rotterdam-Zuid was het volgens de Schaal van Van Roosmalen dus een beetje bizar, toen er gisteravond dertig tot veertig ras-Feyenoorders in supporterscafé Nieuw Feijenoord zaten te kijken hoe 'ze' (Ajax wordt liefst niet bij naam genoemd, het is 020, ze, hen of dat) het ervan af brachten. "Eigenlijk wil ik geen commentaar geven," zegt John, uitbater van het café, aan de telefoon.

"Dan ga ik alleen maar lelijke dingen zeggen. Maar goed: we hebben hier wel gekeken, ja. We hopen natuurlijk dat ze verliezen. Dat hopen we elke wedstrijd." Het begint dus goed voor de klanten van Nieuw Feyenoord als Christiano Ronaldo na een krap half uur de 1-0 maakt. Als de partij kantelt, Ajax gelijk komt en in de tweede helft de 2 -1 scoort, blijft de sfeer gelaten.

"We gaan hier niet zitten klappen. Er is respect voor de prestatie, daarover moet je eerlijk zijn. Juventus had geen schijn van kans in de tweede helft. Ik heb er ook eentje gefeliciteerd hoor, hij is van hier tegenover. Werkt daar in een winkel. Het is een van de weinige goeie Ajacieden die ik ken, eentje die normaal doet, niet zo'n grote bek heeft."

Arrogantie
Om vervolgens, net als veel andere concurrenten, breeduit te verhalen over de risico's van Ajax' winst. Over het grote financiële gat dat de Amsterdammers nu slaan met de rest van het land. Over de KNVB die de club voortrekt. Over de arrogantie van de Amsterdammers, over het mooiweerpubliek, samengevat over zo'n beetje alles wat er in de Johan Cruijff Arena gebeurt.

Hagenees Van Zweden gaat de volgende wedstrijd waarschijnlijk weer kijken, hij is benieuwd hoe het Europese succesverhaal eindigt. "Bij die winst tegen Real heb ik me nog rustig gehouden ja, maar kom effe op: 1 - 4 tegen Real Madrid, in Bernabeau. Dat is toch ook wat? 't is gewoon een walgelijk hoog niveau wat die pure ventjes op de mat leggen. Het eindstation is de finale, hoor. Ik zou niet weten welke club hen nu makkelijk kan stoppen."

Meer over