Aardverschuivingen veel fataler dan gedacht

Door aardverschuivingen komen wereldwijd veel meer mensen om het leven dan eerder werd verondersteld, blijkt uit een onderzoek door de universiteit van de Britse stad Durham.

Een moeder huilt bij het lichaam van haar kind, dat is omgekomen bij een modderlawine in 2010 n Gansu, China. Beeld anp
Een moeder huilt bij het lichaam van haar kind, dat is omgekomen bij een modderlawine in 2010 n Gansu, China.Beeld anp

De onderzoekers becijferden dat van 2004 tot en met 2010 32.000 mensen het slachtoffer werden van aardverschuivingen. Eerdere schattingen gingen uit van een dodental van tussen 3000 en 7000, meldde de BBC donderdag.

Weersomstandigheden, ontbossing en steeds dichter bevolkte nederzettingen zijn volgens de studie factoren die een rol spelen bij de fatale aardverschuivingen.

Volgens onderzoeksleider David Petley moeten aardverschuivingen worden beschouwd als een belangrijk mondiaal gevaar.

Risicogebieden zijn de Himalaya-regio (India, Pakistan, Nepal, Bhutan en Bangladesh), China en Centraal- en Zuid-Amerika.

Moessonregens zijn wereldwijd de belangrijkste aanstichter van aardverschuivingen. Zij veroorzaken elk jaar tussen mei en oktober een piek in het aantal fatale aardverschuivingen.

Goed bosbeheer en het ontmoedigen van bouwprojecten in kwetsbare gebieden zijn manieren om het dodelijk gevaar van aardverschuivingen in te perken, aldus de onderzoekers.

Meer over