Aantal overvallen Rijnmond explosief gestegen

Een alarmerende stijging van het aantal overvallen is voor de politie Rotterdam-Rijnmond aanleiding om met onmiddellijke ingang het aantal rechercheurs dat zich bezighoudt met dit soort criminaliteit, te verdubbelen van 50 naar 100. Dat maakte korpschef Frank Pauw vandaag bekend.

ANP/redactie
© ANP Beeld
© ANP

In januari en februari werden er in de regio Rotterdam-Rijnmond in totaal 93 overvallen gepleegd, tegen 62 in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om overvallen op woningen, winkels, horecagelegenheden, instellingen en op mensen die met kasgeld naar huis vertrekken. De rechercheurs zullen voortaan van een centraal punt worden aangestuurd.

Paauw kan de stijging niet verklaren. Rotterdam-Rijnmond heeft de afgelopen jaren fors ingezet in de strijd tegen overvallen en met succes. Er worden fors meer overvallers opgepakt. Het oplossingspercentage in Rotterdam is met 36 procent hoger dan in de andere grote steden. 'Je zou verwachten dat de poel aan potentiële overvallers gaat opdrogen, maar dat blijkt niet het geval.'

Winkels
De politie in de Rotterdamse regio gaat ook extra surveilleren op plekken waar veel overvallen worden gepleegd. Dat gebeurt vooral rond openings- en sluitingstijden van winkels.

'Wij gaan fors dweilen om uiteindelijk de kraan dicht te kunnen draaien', zei Paauw. Hij wil ook de samenwerking met partners als jeugdzorg en andere instanties intensiveren.

De korpschef wil wetenschappers inschakelen om uit te zoeken waarom juist in Rotterdam-Rijnmond ondanks het hoge oplossingspercentage het aantal overvallen niet terugloopt, terwijl in andere regio's wel sprake is van een daling. Het merendeel van de overvallers is jonger dan 25 jaar. Het zijn bijna allemaal jongens die geweld niet schuwen bij een overval.

Paauw zei in dat verband opnieuw zich zorgen te maken over de bezuinigingen op de jeugdzorg en het onderwijs, waardoor bijvoorbeeld scholingsprogramma's voor bepaalde doelgroepen onder druk komen te staan. Hij verwacht daar op termijn negatieve effecten van.

Meer over