Aantal meldingen van mazelen passeert 1000

Het aantal meldingen van mazelen is deze week met 114 nieuwe gevallen opgelopen tot 1035. Het aantal nieuwe mazelenbesmettingen was de afgelopen week minder groot dan voorheen. Waarschijnlijk is dat het gevolg van de zomervakantie. Dat heeft het RIVM donderdag gemeld.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het instituut zei eerder deze week op korte termijn een toename te verwachten in het zuiden van het land, omdat daar de scholen weer begonnen zijn.

Het RIVM benadrukt dat het aantal geregistreerde gevallen van mazelen een grote onderschatting is van het werkelijke aantal gevallen, omdat niet iedereen naar de huisarts gaat. Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Bijna iedereen die besmet is, 96 procent, is niet ingeënt.

Negen mazelenpatiënten zijn werkzaam in de gezondheidszorg en hebben de besmetting waarschijnlijk tijdens hun werk opgelopen.

Meer over