Aantal geregistreerde misdrijven in Nederland daalt flink

In ruim acht jaar tijd is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met een kwart (26 procent) afgenomen, van 1,3 miljoen tot ongeveer 960.000.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De daling geldt voor alle soorten misdrijven, maar is het grootst bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde.

In Amsterdam is de afgelopen jaren ook een daling te zien, al is die minder drastisch dan de landelijke trend: ongeveer 10 procent de afgelopen acht jaar. In de hoofdstad zijn het aantal geregistreerde drugsmisdrijven sinds 2010 weer jaarlijks langzaam gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De geregistreerde criminaliteit vertoont al jaren een dalende trend. Niet alleen het aantal misdrijven nam af, ook het aantal geregistreerde verdachten daalde landelijk, van 497.000 in 2007 naar vorig jaar bijna 284.000.

Die daling zien we volgens het statistiekbureau ook terug in het aantal zaken die werden behandeld door het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbanken. Zo handelde het OM vorig jaar 205.000 zaken af, een kwart minder dan in 2007.

Meer over