Aantal besmettingen met mazelen gestegen naar 466

Het aantal besmettingen met mazelen is weer gestegen. Er zijn nu 466 gevallen van mazelen gemeld. Dat zijn er 145 meer dan vorige week. Ten opzichte van vorige week zijn er 5 nieuwe ziekenhuisopnames bijgekomen.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft signalen dat er in werkelijkheid veel meer mensen ziek zijn. Dat komt omdat lang niet iedereen naar de huisarts stapt.

De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten biblebelt. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie.

Rode hond
Het aantal gevallen van rodehond is ook gestegen. Inmiddels zijn er 50 besmettingen gemeld. Vorige week waren dat er nog 11. Al deze gevallen zijn gelinkt aan een reformatorische basisschool in de regio Hollands-Midden.

Voor zover bekend zijn al degenen die nu besmet zijn met rodehond niet gevaccineerd. Van de mensen die besmet zijn met mazelen, is 95 procent niet gevaccineerd, zegt het RIVM.

De meeste patiënten met mazelen zijn tussen de 4 en de 12 jaar. Bij rodehond is dat ook zo, maar er is ook iemand van 39 jaar besmet.

Meer over