Update

Aanslag Bangkok was gericht tegen Israël

De mislukte bomaanslag dinsdag in Bangkok was gericht tegen Israëlische diplomaten, onder wie de ambassadeur. Dat heeft een Thaise functionaris vandaag gezegd. De aanslag zou zijn gepleegd door een Iraans team moordenaars.

ANP
Medewerkers van de politie en de explosieven opruimingsdienst onderzoeken de plek van de aanslag. © ANP Beeld
Medewerkers van de politie en de explosieven opruimingsdienst onderzoeken de plek van de aanslag. © ANP

Bij de mislukte aanslag raakte één van de Iraniërs zelf gewond: hij verloor zijn benen. De politie hield later een andere Iraniër aan op het vliegveld. Een derde Iraniër zou zijn gevlucht naar Maleisië.

Een woordvoerder van Iran ontkent in een reactie echter dat het land iets te maken heeft met de aanslagen. Hij beschuldigt juist Israël.

De Israëlische ambassadeur in Thailand, Itzhak Shoham, heeft vandaag bekend gemaakt dat de explosieven in Bangkok dezelfde zijn als die gebruikt zijn bij de aanslagen op Israëlische diplomaten in India en Georgië. 'We kunnen dus aannemen dat dezelfde groepering achter de aanslagen zit'.

Maandag waren bommen ontploft bij Israëlisch ambassadepersoneel in India en Georgië, waardoor een Israëlische diplomate in New Delhi ernstig gewond raakte.

Tussen de joodse staat Israël en het streng-islamitische Iran is groeiende spanning over Iraanse nucleaire plannen. Israël vreest dat Iran een atoombom bouwt, om zo Israël van de kaart te vegen. Onlangs waren in Iran moordaanslagen op kerngeleerden. Volgens Iran zit Israël achter deze aanslagen.

Meer over