Aanklager start onderzoek naar fans Vitesse

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is vrijdag een vooronderzoek gestart naar wanordelijkheden tijdens de wedstrijd Vitesse - Ajax. Fans van Vitesse zouden zich in het Gelredome schuldig hebben gemaakt aan kwetsende en/of discriminerende uitingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Op de tribune van de fanatieke aanhang van Vitesse was zondag tijdens de wedstrijd een spandoek te zien met de letters JHK. Het zou een afkorting zijn voor Joden Hebben Kanker. Het spandoek zou extra pijnlijk zijn door de recente longkankerdiagnose bij voetballegende Ajax-icoon Johan Cruijff. Onder andere het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wees de KNVB op de uitingen. Volgens het CIDI zijn er door de Arnhemse aanhang ook antisemitische liederen gezongen.

De directie van Vitesse en de supportersvereniging van Vitesse namen zondagavond op hun websites al afstand van het omstreden spandoek. De club stelde in een verklaring ,,alles in het werk om de maker(s) te achterhalen en maatregelen tegen hem, haar of hen te nemen''. Paul Koster, voorzitter van de SupportersVereniging van Vitesse: ,,Zoiets hoort niet op de tribune thuis. We hebben het helaas niet tijdens de wedstrijd ontdekt, anders hadden wij om maatregelen verzocht of die zelf genomen.''

De aanklager is ook onderzoeken gestart naar twee andere wedstrijden in de eredivisie van het afgelopen weekeinde. Bij de wedstrijd tussen Roda JC en Excelsior werd Nigel Hasselbaink, aanvaller van de Rotterdamse club, getroffen door een plastic beker. Fans van de thuisclub uit Kerkrade gooiden verschillende voorwerpen op het veld. Supporters van FC Twente staken vuurwerk af tijdens het duel met PSV.

Meer over