Aanhang 'groene organisaties' groeit

HILVERSUM - Dit jaar waren ongeveer vier miljoen mensen lid of donateur van een 'groene organisatie'.Dat bleek zondag uit een onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Op de eerste plaats staat het Wereld Natuur Fonds met 935.000 donateurs, gevolgd door Natuurmonumenten (881.000) en Greenpeace (570.000). In de top tien is Greenpeace de enige verliezer. De organisatie verloor 2000 donateurs. Bij de andere organisaties meldden zich meer belangstellenden. Vroege Vogels onderzocht dit jaar voor de zeventiende keer de interesse voor 'groene organisaties'.

''Met name na de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore is de afgelopen tijd de belangstelling voor klimaat, natuur en milieu sterk toegenomen'', zei trendwatcher Carl Rohde in Vroege Vogels. ''De zorg en de belangstelling voor milieu zijn zeer stevig aan het stijgen. Dat is niet zo gek, want je had orkaan Katrina die heel veel indruk maakte. En voor de Spaanse kust de ramp met een olietanker die de kust bedreigde. Rohde denkt niet dat er sprake is van een milieuhype. ''Dit is een mentaliteitstrend. Dit is niet tijdelijk''.

De top tien: 1. Wereldnatuurfonds, 2. Natuurmonumenten, 3. Greenpeace, 4. Dierenbescherming, 5. IFAW (International Fund for the Animal Welfare), 6. Vogelbescherming, 7. World Society for the Protection of Animals, 8. Milieudefensie, 9. Stichting AAP, 10. Zeehondencrèche Pieterburen. (ANP)

vroegevogels.vara.nl

Meer over