Aangifte tegen Arabisch-Israëlische spreker Kristallnacht-herdenking

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi, die op 8 en 9 november in Amsterdam spreekt.

Redactie
Het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi roept extreem verdeelde reacties op. Beeld Eyal Warshavsky/Corbis
Het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi roept extreem verdeelde reacties op.Beeld Eyal Warshavsky/Corbis

FJN stelt dat Zoabi zich schuldig maakt aan 'opruiing tot een terroristisch misdrijf'. De politica spreekt 8 november op uitnodiging van Platform Stop Racisme & Uitsluiting in Amsterdam tijdens de Kristallnacht-herdenking. Ze zal dan vertellen over 'Israëlische discriminatie tegen Palestijnen'. Een dag later is ze aanwezig op een bijeenkomst van CREA, het cultuurcentrum van de UvA.

FHJ heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam ook verzocht om strafvervolging in te stellen tegen de organiserende partijen, 'om nieuwe strafbare feiten op Nederlands grondgebied en/of escalatie te helpen voorkomen'. Daarnaast heeft het de UvA verzocht de bijeenkomst af te lasten.

Zes maanden geschorst
Haneen Zoabi zit sinds 2009 in de Knesset, het parlement van Israël, tegenwoordig voor de gemeenschappelijke Arabische Lijst. Ze omschrijft haar land als 'een racistische staat', want 'als je er geen Jood bent, dan ben je een vreemdeling of een gevaar'. In mei 2010 maakte ze deel uit van het geruchtmakende hulpkonvooi, de Gaza Freedom Flotilla.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Israël, Avigdor Lieberman, zei dat Zoabi tot de terroristen van Hamas behoort, de radicale beweging die in Gaza aan de macht is. Vorig jaar werd ze zes maanden geschorst als parlementslid wegens 'opruiing en haatzaaierij'. Ze had geweigerd om de ontvoerders van drie Joodse tieners terroristen te noemen. Premier Benjamin Netanyahu wil haar laten vervolgen voor 'oproepen tot geweld en intifada tegen Israël'.

Vorige maand zei voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg (CJO) over de komst van Zoabi dat 'de Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten'. Maarten Jan Hijmans van het Platform Stop Racisme & Uitsluiting stelde het jammer te vinden als de bijeenkomst wordt gezien als provocatie. 'Wij vinden het gewoon tijd om aandacht te besteden aan de Palestijnen.'

Meer over