Aangifte tegen Al Ihsanemoskee vanwege haatzaaien

Schrijver Asis Aynan heeft aangifte gedaan tegen de Al Ihsanemoskee in Geuzenveld vanwege een preek die daar vrijdag is uitgesproken.

David van Unen
Heimelijk gemaakte opnames van de preek van vrijdag Beeld YouTube
Heimelijk gemaakte opnames van de preek van vrijdagBeeld YouTube

Volgens de imam van dienst daar druisen de antiregeringsprotesten die nu in het Marokkaanse Rif-gebied plaatsvinden in tegen 'de wetten van allah'. In de Rif gaan mensen al maanden de straat op uit woede over de in hun ogen structurele achterstelling en schending van mensenrechten door het regime in Rabat. Zaterdag wordt ook in Amsterdam gedemonstreerd.

Volgens de ondertiteling bij een filmpje van de preek van vrijdag zegt de geestelijke dat de protesten uiteindelijk tot bloedvergieten, aanrandingen en moord zullen leiden. Moslims moeten volgens hem daarom "verstandig zijn en islamtische wetgeving volgen. "Het is absoluut niet toegestaan om tegen de leider der gelovigen te zijn."

(Tekst loopt door onder de video).

Voor Aynan reden tot het doen van aangifte. "Met deze woorden zet hij zijn islamitische gemeente op tegen de Nederlanders die wel demonstreren tegen het repressieve Marokkaanse regime, zoals ik doe," schrijft Aynan in een blog op zijn site. Tegelijk met zijn aangifte van haatzaaien verzoekt Aynan het OM en de politie onderzoek te doen om te zien of er sprake is van mogelijke opruiing.

Draagvlak
Volgens voormalig voorzitter van stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch is de imam uit de Al Ihsanemoskee al langer onderwerp van twist in wat hij noemt de gemeenschap.

Zo kon het volgens Marcouch ook gebeuren dat de preek van vrijdag heimelijk is gefilmd en online gezet. "Uit betrouwbare bron weet ik dat er ook binnen Al Ihsane niet voor honderd procent draagvlak is voor deze man."

Al Uhmmah
Toch kan het nog kritischer wat Marcouch, in het verleden woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, betreft. "De gemeenschap moet nog veel kritischer worden, wat mij betreft ook luider. Ze zitten daar in een heel mooi nieuw gebouw dat net opgeleverd is. Dan is dit echt een slechte start." De Al Ihsanemoskee kwam in maart vorig jaar in het nieuws toen bleek dat koning Mohammed VI van Marokko 30.000 euro had geschonken. Maandag werd de telefoon niet opgenomen.

De broer van de imam die vrijdag preekte in de Al Ihsane bediende zich in november van fysiek geweld toen hij in november in de Al Ummahmoskee de muaddin (een oproeper tot gebed) tegen de grond werkte. Daarna vluchtte hij, naar verluidt naar Marokko.

Lees ook: Jonge Amsterdamse salafisten botsen met de oude garde

Meer over