Aangifte CvdK wegens lekken burgemeestersnamen Nijmegen

Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in Gelderland, heeft aangifte gedaan van het lekken van namen op de voordracht voor de burgemeestersbenoeming in Nijmegen. De rijksrecherche is bezig met een onderzoek, zo heeft de provincie vandaag laten weten.

ANP/Redactie
Sharon Dijksma © ANP Beeld
Sharon Dijksma © ANP

Zondagavond werd bekend dat Sharon Dijksma (PvdA) de lijst van kandidaten aanvoert. De strijd gaat nog tussen haar en Hubert Bruls (CDA), nu burgemeester van Venlo. Volgens Cornielje worden de belangen van kandidaten geschaad door lekken, dat bovendien strafbaar is, zo laat hij in een verklaring weten.

Openbaarheid
Cornielje deed de aangifte al enkele weken geleden, toen de namen van vijf overgebleven kandidaten in de openbaarheid kwamen. Hij hield de aangifte echter stil om het rijksrechercheonderzoek niet in de weg te lopen. Maar aangezien de commissaris al bij het begin van de procedure voor een nieuwe burgemeester in Nijmegen had gewaarschuwd dat hij meteen maatregelen zou nemen als er werd gelekt, kreeg Cornielje maandag veel vragen over het openbaren van de namen van Dijksma en Bruls.

Over de mogelijke benoeming van Dijksma is in Nijmegen veel te doen. Veel kritiek is er op haar vermeende gebrek aan ervaring en op het ontbreken van een band met de Waalstad. Ook betreuren veel politici dat Tof Thissen, senator van GroenLinks, is afgevallen voor de stad waar deze partij al vele jaren de dienst uitmaakt. Nadat Job Cohen maandag zijn aftreden als fractieleider van de PvdA bekendmaakte, werd volop getwitterd door mensen die Dijksma graag in willen ruilen voor deze oud-burgemeester van Amsterdam.

Meer over