Aandelen kosten Kist bij AFM de kop

AMSTERDAM - Bestuurder Anne Willem Kist van beurstoezichthouder AFM is per direct afgetreden. Hij heeft dat besluit genomen omdat iets is misgegaan bij het overdragen van zijn privéaandelen aan een neutrale vermogensbeheerder.Wat precies is gebeurd, is nog onduidelijk. AFM-medewerkers mogen wel effecten bezitten, maar niet in bedrijven die onder toezicht staan van de AFM.

In een reactie zegt AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen dat het vertrek van Kist (62) onafwendbaar was. ''In gevallen als deze moet een AFM-bestuurder de koninklijke weg bewandelen.'' Ook minister Wouter Bos van Financiën zegt het vertrek te respecteren. De minister benoemt de AFM-bestuurders.

In een summiere verklaring zegt Kist dat hij in januari 2007 zijn persoonlijke effectenbezit wilde overdragen aan een vermogensbeheerder. Deze zou de effecten geheel zelfstandig beheren. De nog onbekende vermogensbeheerder stelde voor eerst de gehele portefeuille te verkopen. Kist had zich hiermee niet mogen bemoeien. 'De uitvoering daarvan heeft helaas niet het beoogde effect gehad,' schrijft Kist raadselachtig. Hij is niet voor uitleg bereikbaar is.

Het staat niet onomstotelijk vast dat Kist zelf geen invloed op het beheer had, waardoor handel met voorkennis niet geheel kan worden uitgesloten.

Kist zegt 'met pijn in het hart' op te stappen. Hij kwam in september 2005 naar de AFM. Daarvoor was hij onder meer de hoogste baas bij de concurrentiewaakhond NMA en bestuursvoorzitter van de Universiteit Leiden.

undefined

Meer over