Aandeelhouders CCN enige overnamekandidaat Slotervaart

De enige overnamekandidaat voor MC Slotervaart is een groep aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN). Zij willen een nieuw bedrijf oprichten om het ziekenhuis door te starten. Ook beloven ze het ongeruste personeel oud-eigenaar Loek Winter daarbij buiten de deur te houden.

Michiel Couzy en Malika Sevil en Jop van Kempen
Zorgondernemer Loek Winter was eigenaar van MC Slotervaart. Het personeel wil hem niet terug in een andere rol Beeld ANP
Zorgondernemer Loek Winter was eigenaar van MC Slotervaart. Het personeel wil hem niet terug in een andere rolBeeld ANP

De curator heeft vanmorgen bij de rechtbank de gesprekken met de aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN) bevestigd.

Onder personeel van MC Slotervaart was onrust ontstaan na berichten donderdag dat zorgondernemer Loek Winter via de achterdeur zou terugkomen bij het ziekenhuis. Hij is via via aandeelhouder bij CCN.

Een groep van ongeveer dertig tot veertig specialisten en artsen woonde gistermiddag in het Slotervaart een presentatie bij van CCN, die zich daar opwierp als geïnteresseerde in het failliete ziekenhuis.

Zorgondernemer Winter was eigenaar van MC Slotervaart toen dat twee weken geleden failliet ging. Het personeel wil niet dat hij nog een rol speelt. "Met CCN is niks mis, maar we verbazen ons wel over de rol van Winter," zei een van de aanwezigen.

Raadslid Erik Flentge van de SP, die ook door aanwezig personeel op de hoogte is gesteld, maakte een punt over de gevreesde terugkeer van Winter. "Ik vind het uitermate cynisch dat juist Winter nu weer vooraan staat om zijn zakken te vullen," zei hij gisteren in de gemeenteraad.

In de race
CCN, dat al locaties heeft in Amsterdam, heeft het personeel geen vastomlijnd plan gepresenteerd, maar het zou gaan om een overname van het gebouw en een substantieel deel van de zorg. CCN is ook betrokken bij een mogelijke doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen, die ook in handen waren van Loek Winter en failliet zijn gegaan. Deze doorstart heeft al geleid tot onrust en debat, tot in de Tweede Kamer aan toe.

CCN heeft bij de overname van de IJsselmeerziekenhuizen laten weten dat Winter geen actieve rol speelt bij de activiteiten of het beleid.

De curator van MC Slotervaart, Marc van Zanten, heeft vanmorgen gezegd dat hij spreekt met de belangrijkste aandeelhouders van CCN, die vanwege deze gevoeligheid voor de doorstart van MC Slotervaart een nieuw bedrijf zullen oprichten zonder Winter. De gesprekken over een overname worden vandaag en komend weekend voortgezet.

OLVG West zou in de race zijn om de vakgroep geriatrie van MC Slotervaart onderdak te geven.

De gemeente is geen partij bij de onderhandelingen, maar heeft wel een manier gevonden om ongewenste overnamekandidaten van het Slotervaartziekenhuis buiten de deur te houden. Amsterdam heeft het recht op eerste koop bedongen op de grond en daarmee op het vastgoed van het ziekenhuis. De curator moet, indien de overname doorgaat, de grond eerst aanbieden aan Amsterdam.

Medische invulling
Volgens wethouder Marjolein Moorman heeft de gemeente meer middelen om invloed aan te wenden op de invulling van het gebouw, via erfpacht en het bestemmingsplan, dat voorschrijft dat het gebouw een medische invulling heeft.

Mocht de doorstart mislukken, dan moet het ziekenhuis snel worden ontmanteld.

Lees alles over de laatste ontwikkelingen van het MC Slotervaart in het live blog

Artsen vangen bot

De groep van meer dan 43 medisch-specialisten van MC Slotervaart die onder meer met eigen geld het ziekenhuis wil doorstarten, heeft vanochtend vergeefs voor de rechter geprobeerd om meer tijd af te dwingen om de plannen verder te onderzoeken.

Ze wilden tot 19 november de tijd krijgen om de plannen, inclusief de financiering, verder uit te werken. De rechter wees dat verzoek vanmorgen echter van de hand

Meer over