Weekendtips

9 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

null Beeld Harry Mulisch Festival
Beeld Harry Mulisch Festival

ETEN & DRINKEN
1. Vrijdagmiddag-'proast'
Luid het weekend in met een ijskoud Warsteiner biertje en hapjes uit de keuken van The Roast Room. Vanaf vrijdag organiseert The Roast Room, samen met Warsteiner, elke eerste vrijdag van de maand een vrijdagmiddagborrel, de Friday Proast genaamd. Vanaf vijf uur is iedereen welkom en tot zes uur is het happy hour. Een dj verzorgt de muziek.

2. ZeeO2-diner
Bij A Lab in Noord wordt zaterdagavond een vijfgangendiner van bekende en onbekende producten uit de Hollandse wateren geserveerd. Bij iedere gang worden bijpassende bubbels geschonken. Er kan worden nageborreld in het ZeeO2 café waar dj Halve Soul voor de muziek zorgt. Het aperitief, diner en bubbelarrangement kost 65 euro.

NACHT
3. Deephouse in de Supperclub
De onlangs heropende Supperclub trapt vrijdag af met Superdeep, een in november wekelijks terugkerende avond waarop telkens een andere dj achter de decks staat - door Supperclub liefkozend de deephousetalenten genoemd. Cat Carpenters en Nino&Frankie bijten vrijdag het spits af. Later in november volgen nog The Tailors, Mees Dierdorp, Franklin Reeves, Olivier Weiter en CUT_.

4. De Nachttempel
Gaymagazine Winq bestaat tien jaar en geeft zaterdagavond een feestje: De Nachttempel in Felix Meritis. In het enorme pand kunnen bezoekers kiezen uit vier zalen met elk een eigen sfeer: de grote zaal wordt een labyrinth van dj's, er komt een 'silent techno temple', een burlesque theaterzaal en een penthouse dat alleen te bezoeken valt met een speciale sleutel. De Nachttempel moet een jaarlijks terugkerend event worden. De laatste tickets zijn te koop voor € 29,95.

MUSEA
5. Een nachtelijk museumbezoek
Bij velen staat de eerste zaterdag van november al standaard in de agenda, maar zo niet: deze zaterdag is het weer Museumnacht. Dit betekent dat meer dan 50 musea en culturele instellingen 's avonds hun deuren openen met een speciaal programma, geïnspireerd op de collecties of tentoonstellingen.

OPENING
6. De Tonton Club opent tweede vestiging
Ruim twee jaar geleden opende op de Wallen de eerste TonTon Club: een speelhal vol oude arcadespelkasten. Vrijdag is de feestelijke opening van de nieuwe vestiging op het Westergasterrein. Dit wordt gevierd met drank, hapjes, dj's en uiteraard met spelletjes als Mario Kart en Dance Dance Revolution.

FESTIVAL
7. Derde editie Harry Mulisch Festival
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 november vindt rondom het Leidseplein een tweedaags literatuurfestival plaats geïnspireerd op het werk van Harry Mulisch, met optredens van Frieda Mulisch, de broers Thomas en Daan Heerma van Voss en vele anderen. In het Harry Mulisch Huis geven Mulisch-kenners exclusieve rondleidingen en in De Kring zijn akoestische optredens van Ellen ten Damme, Eefje de Visser en Akwasi.

FOTOGRAFIE
8. Joods Amsterdam in de jaren vijftig
De beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed (1929-2006) legde het opbloeiende Joodse leven in de stad na de Tweede Wereldoorlog vast. Honderdvijftig van zijn foto's zijn nu te zien in de De oorlog Voorbij in het Joods Historisch Museum.

JUBILEUM
9. 70 jaar Kriterion in 70 uur
Stichting Kriterion viert dit hele weekend zijn zeventigjarig jubileum met een uitgebreid filmprogramma, muziekoptredens en exposities. Eetcafe Skek is vanaf zaterdagochtend 24 uur lang geopend. Met een 'brak ontbijt', een extra uitgebreide tostilunch en 'Skekbar Snack' zorgt de bar ervoor dat er dag en nacht gegeten kan worden. In de loop van de dag zullen verschillende bandjes optreden. Ook vindt een kroegcollege plaats en treedt tegen het einde van de avond een jazzband op.

Een tip voor volgend weekend? Stuur een e-mail.

De tentoonstelling De oorlog voorbij in Joods Historisch Museum Beeld Leonard Freed
De tentoonstelling De oorlog voorbij in Joods Historisch MuseumBeeld Leonard Freed
Tweedaags literatuurfestival over het werk van Harry Mulisch Beeld Harry Mulisch Festival
Tweedaags literatuurfestival over het werk van Harry MulischBeeld Harry Mulisch Festival
Meer over